De persveiligheid staat onder druk. De fysieke veiligheid, maar ook de online veiligheid. Geregeld hebben journalisten op sociale media te maken met gemene opmerkingen en soms zelfs (doods)bedreigingen. Ze worden beticht van het verspreiden van fake news; als je werkt voor de zogeheten mainstream media dan werkt dat voor sommigen als een rode lap op een stier.
Bij vrouwelijke journalisten, en dan met name vrouwen die zichtbaar zijn in beeld, is die lap nog net wat roder. Zij krijgen vooral te maken met opmerkingen die weinig inhoudelijk ingaan op het werk dat zij doen. Eerder richten de bejegeningen zich op het uiterlijk, of de manier van praten. Dingen waarvan vrouwen zeggen dat ze zich er niks van aantrekken, maar die toch onder de huid blijken te kruipen.
Vrouwelijke journalisten die werken bij NOS en RTL Nieuws zijn geen uitzondering als het gaat om dit probleem. Ook zij krijgen te maken met online bedreiging, intimidatie en pesterijen. RTL Nieuws en NOS zijn twee van de grootste nieuwsmedia, en ze zijn ook nog eens meerdere keren per dag zichtbaar op televisie. Dat zorgt er gelijk voor dat hun medewerkers die in beeld verschijnen als het ware de woonkamers van de Nederlanders in komen. Iets wat hen kwetsbaar maakt voor vervelende online bejegeningen en bedreigingen.
Hoe los je zo’n probleem dan op? Een steevaste oplossing bedenken voor al die mensen die vanachter hun schermpje schelden laat in ieder geval nog op zich wachten. In de tussentijd zijn journalisten echter wel de dupe. Al die vervelende opmerkingen en bedreigingen kunnen hun mentale tol gaan eisen. En dát is waar hoofdredacties wel een rol in kunnen pakken. Dat doen de hoofdredacties van RTL Nieuws en NOS ook al wel. Denk aan het helpen bij het doen van aangifte of de werknemers steunen. Toch blijkt er uit dit onderzoek dat er ook nog veel ruimte is voor verbetering. Er is vooral behoefte aan professionele begeleiding en betere communicatie op het gebied van online veiligheid.
Het is van belang dat er door de nieuwsorganisaties gehoor wordt gegeven aan de behoeften van hun werknemers, want online veiligheid moet net zo belangrijk worden gevonden als fysieke veiligheid. Hoewel een paar scheldwoorden of vervelende opmerkingen wellicht niet zo urgent aanvoelen als iemand die een microfoon uit je handen slaat, kan het uiteindelijk toch van negatieve invloed zijn op het zelfvertrouwen en de geestelijke gesteldheid. Het is dus zaak voor de organisaties om, waar zij kunnen, een positieve bijdrage te leveren aan de mentale gesteldheid – en dus de online werkomgeving – van hun journalisten.