Luisteren, begrijpen en niet oordelen: dat zijn voor mij de kernwaarden als het gaat om mijn journalistieke producties. Zal ik me eerst even voorstellen? Ik ben Sammie, maar je mag me ook Sam noemen. De afgelopen vier jaar heb ik mezelf ontplooid tot beginnend journalist en alles wat je onder het kopje Afstudeerdossier vindt is daarvan het resultaat. Daarbij heb ik ook de kernwaarden die ik net beschreef in acht genomen (en natuurlijk alle journalistieke kwaliteitsnormen).

Girls of honour en EditieNL

Inmiddels werk ik voor trouwblog Girls of honour en de online afdeling van actualiteitenprogramma EditieNL. Wat ik voor EditieNL maak wordt soms ook gepubliceerd bij RTL Nieuws, een grote titel met veel invloed als het gaat om het informeren van de Nederlanders. Heel tof dus, maar ik heb geen favoriete werkplek. Ik produceer net zo graag voor Girls of honour.

Zoals je misschien wel kunt opmaken uit de titels waarvoor ik werk, is mijn interesse breed. Toch heb ik een sterke voorkeur voor een bepaald soort verhalen: human interest-verhalen. Ik belicht graag de menselijke kant en ben dol op mensen interviewen over persoonlijke dingen. Zonder enige misplaatste arrogantie durf ik toch wel van mezelf te zeggen dat ik een bepaalde vorm van vertrouwen uitstraal, waardoor mensen zich oké voelen om bij mij hun verhaal te doen. Dat is iets waar ik enorm blij mee ben en nooit misbruik van zou maken. Integriteit staat bij mij op nummer één.

Helpen

Uiteindelijk hoop ik mensen met mijn verhalen te helpen. Ik wil als journalist tussen de mensen staan; niet ergens boven of ver naast hen. Door mijn achtergrond denk ik dat dat best lukt. Als meisje uit een echte Utrechtse volksfamilie ken ik meerdere lagen van de maatschappij en heb ik een zekere mensenkennis kunnen ontwikkelen. Wie je ook bent, wat je ook doet, waar je ook vandaan komt en wat je ook hebt gedaan: bij mij is jouw verhaal veilig. Zonder oordeel zal ik altijd mijn best doen om het waarheidsgetrouw en zo fijn mogelijk op papier of beeld te zetten. Om dan hopelijk anderen weer te helpen, het gevoel te geven dat ze niet alleen zijn en aan het denken te zetten.

Liefs en veel leesplezier,

Sammie