Oeh, vanavond even een maskertje doen en daarna ga ik even lekker in bad met kaarsjes. Is dat de enige manier om het leven vol te houden in onze prestatiemaatschappij? Eens in de zoveel tijd een maskertje kan toch niet de oplossing zijn. Selfcare wordt gepresenteerd als statement tegen de hectiek van het leven, terwijl het een manier is om het onderliggende probleem nog even voor ons uit te schuiven.
‘Wat doet de energizing spray met je? Door het inademen van de geur van etherische olie krijgen de hersenen een seintje dat alles oké is, dat werkt door in het hele lichaam en heeft een positief effect op het gevoel van wellbeing.’ Oké, dus even sprayen en ik ben weer de oude. Ik word voor de gek gehouden. Het begrip selfcare kom ik tegenwoordig overal tegen. We proberen ons leven tot in de puntjes te managen en ook de momentjes voor jezelf horen daarbij. Ons leven is een project geworden en we hebben onszelf uitgeroepen tot manager. Elk moment van de dag productief zijn, dat is het doel. Is dat menselijk? De website Rock Your World, noemt zichzelf hèt selfcare merk van Nederland. Ze bieden tools en producten aan om ‘compleet in je kracht te komen’. Van Calming pillow spray tot be true to yo’self rocks’ of uplifting body & bath oil. Deze producten zouden je moeten helpen met voor jezelf te zorgen en momenten van rust en empowerment te pakken in de dagelijkse hectiek van het leven.
Op Instagram is de de hashtag #selfcare inmiddels zo’n 36,1 miljoen keer verschenen. De drang om selfcare momentjes te delen op Social Media is blijkbaar enorm. Vanavond Vinyasa, in de story. Sabbatical geboekt op Bali, in de story. Rustgevende kristallen, in de story. Het lijkt alsof deze posts een verzet zijn, waar mensen zich afzetten tegen de prestatiegerichte ratrace. Ze nemen tijd voor zichzelf en doen even niet meer mee. Terwijl ze tegelijkertijd tijdens het plaatsen van de post gebruik maken van het medium dat de grootste stressveroorzaker is van deze tijd. Wanneer selfcare onderdeel van je to-do lijst wordt, hoe effectief is de selfcare dan nog? En wanneer je nog net even dat yoga lesje mee wil pakken, maar je eigenlijk een miljoen andere dingen aan je hoofd hebt. Staat zelfzorg hier dan niet loodrecht op je eigen verlangen?
We zijn geconditioneerd bezig met onze levens en carrières te perfectioneren. Ja, ook ik. We zijn een eeuwige wedstrijd aan het spelen met de rest van de wereld en onszelf. De gevolgen hiervan, stress en rugpijn, zijn logisch. De ironie is dat de verplichting tot selfcare vervolgens een stressvolle belasting wordt. Ik pas wel op, straks krijg ik nog een selfcare-burnout.