Aantal onbekwame collega’s neemt toe

Aantal onbekwame collega’s neemt toe

Je koffie is koud, de bus komt weer te laat of de vakken in de supermarkt zijn weer niet gevuld. Heb jij er al last van gehad? Steeds meer sectoren hebben er last van, ongeschikt personeel. Dit heeft gevolgen voor de personeelssterkte.

Personeelssterkte is het percentage van het personeel dat geschikt is voor de sector en ervoor zorgt dat een organisatie, in welke sector dan ook, omzet kan maken. Als de personeelssterkte afneemt kan dit gevolgen hebben voor de inkomsten van een organisatie, maar ook voor het moreel onder het personeel en hierdoor weer eventueel verloop binnen de organisatie.

September is alweer bijna voorbij en daarmee ook het derde kwartaal van 2022. Mensen zijn weer gewend aan het leven na de zomervakantie. Al zag het er een jaar geleden nog heel anders uit. Door de coronapandemie werkten nog veel mensen vanuit huis en was het leven na de pandemie nog lang niet in zicht. Nu alles weer een beetje terug aan het gaan is naar de norm, is er stiekem toch best veel veranderd en zijn werknemers toch goed gaan nadenken of hun droombaan wel zo goed bij hen past. Dit zorgt voor meer verloop en dus meer open plekken binnen bedrijven die lastig of met niet geschikt personeel gevuld worden.

Weergave volledige grafiek

(Bron: CBS)

Volgens cijfers van het CBS leidt de land- en bosbouw procentueel vooral door deze ontwikkeling. Ook de horeca heeft een flinke klap gekregen qua personeelssterkte in het afgelopen jaar. Daarnaast zie je dat de delfstofwinning er vorig jaar al niet goed uitzag en nog dieper wist te zinken in cijfers.


Door: Marie Ligtenberg en Bjarn Saes


Over de auteur