Whatsapp op eenzame hoogte

Whatsapp op eenzame hoogte

Social media heeft het grootste gedeelte van de bevolking in z’n greep. Van de boomers die vastgekluisterd zitten aan Facebook tot de jongeren die de ketens van Instagram en TikTok niet kunnen breken. Het is dus geen slecht idee om gedegen onderzoek te doen naar het gebruik van social media in Nederland.

Daarom heeft Newcom in 2010 het Nationale Social Media Onderzoek in het leven geroepen! Dit jaar deden 7.057 mensen van 15 jaar of ouder mee aan het onderzoek.

Meer, meer, meer

De eerste conclusie die Newcom trekt is dat we social media met z’n alle actiever zijn gaan gebruiken ten opzichte van vorig jaar. Niet alleen zitten we nog langer dan voorheen naar een schermpje te staren, we gebruiken ook meer verschillende platforms. Vooral de leeftijdsgroep 20-39  heeft een aantal nieuwe apps ontdekt. Diezelfde leeftijdsgroep is ook verantwoordelijk voor de hoogste stijging qua minuten die ze kwijt zijn aan social media.

Whatsapp op eenzame hoogte

Kennen we nog mensen die niet via Whatsapp bereikbaar zijn? Wij in ieder geval niet. Zelfs de gemiddelde digibete oma weet nog wel hoe ze een geinig gifje kan sturen op je verjaardag. Het is dan ook geen verrassing dat het met ruime afstand aan kop gaan als meest gebruikte app in Nederland. Het platform heeft dagelijks zo’n 9,7 miljoen gebruikers.

De 9 grootste platformen in Nederland gerangschikt. Bovenste laag: aantal gebruikers, onderste laag: dagelijkse gebruikers.  X 1.000.000

In de visualisatie hierboven worden de apps gerangschikt van klein naar groot. Opvallend aan de cijfers van Newcom is de plek van Pinterest (wie gebruikt in hemelsnaam Pinterest?), dat is namelijk het op vijf na grootste platform van het land. Ook frappant is dat TikTok de laatste plek bezet. De app met het zelfontworpen algoritme dat als een soort digitale heroïne beschouwd kan worden, maakt links en rechts slachtoffers die niet aan zijn grip kunnen ontkomen. We verwachten dan ook dat de Chinese app volgend jaar een paar plekjes in de rangschikking stijgt.

Over de auteur