Het Utrecht Science Park OV-avontuur: rennen of wachten?

Het Utrecht Science Park OV-avontuur: rennen of wachten?

De scholen zijn sinds vorige week weer begonnen en dat betekent chaos in het openbaar vervoer. Het Utrecht Science Park is een goede plek om deze chaos te ervaren. Dagelijks rennen studenten en medewerkers om hun bus of tram te halen. Maar is het het eigenlijk wel waard om te rennen voor je tram of bus?

Met NS sprinters op de loer, een TikTok-account dat mensen die rennen voor het openbaar vervoer vastlegt, én de rondrazende bussen en fietsers die voor niemand stoppen, is het tegenwoordig een complexe afweging. Rennen voor je bus of wachten tot de volgende? Uit meerdere observaties van begin dit schooljaar blijkt dat er veel mensen rennen voor het openbaar vervoer. Afgelopen week, zelfs met de geschiedenis schrijvende hittegolf, renden er in een half uur tijd gemiddeld twaalf mensen voor hun tram of bus bij de haltes aan de Heidelberglaan.

Ook is bijgehouden of de mensen die rennen hun tram of bus hebben gehaald. Zoals in de grafiek te zien is haalt ongeveer 87 procent van de studenten z’n tram of bus. Over de docenten valt weinig te zeggen, omdat er maar twee gespot zijn.

Voor de dertien procent die na uitvoerige inspanning hun tram of bus nog steeds weten te missen, adviseren we de ‘Moet Ik Rennen-app’. De OV-applicatie laat zien of je je trein, bus of metro nog gaat halen als je gaat rennen of dat je beter kunt opgeven.

Over de auteur