Meer sterfte door ziekenhuizen?

Meer sterfte door ziekenhuizen?

Gezond oud worden. Dat is iets wat we allemaal wel zouden willen. In Nederland is die droom misschien niet eens zo ver gezocht. We worden in Nederland steeds ouder. Wereldwijd behoort ons land tot een van de koplopers wat betreft oud worden (Heinsman, 2023). Maar niet alleen in Nederland gaat het goed wat betreft gezond oud worden. Over de jaren heen is de levensverwachting over de wereld heen als maar blijven stijgen. In 2015 was de gemiddelde levensverwachting in Nederland 81,5 jaar. Voor het jaar 2040 wordt verwacht dat dit gemiddelde al is gestegen naar 86 jaar (VTV, 2018). De kans dat we over een aantal decennia nog veel ouder kunnen worden is dus zeer groot. Alleen hebben we daar natuurlijk wel goede zorg voor nodig, misschien wel het belangrijkste is goede ziekenhuizen.

Ondanks dat we als volk steeds ouder worden overleiden er natuurlijk nog steeds erg veel mensen. In 2022 waren er in Nederland 170 112 sterfgevallen (CBS, 2023). Om er achter te komen hoe belangrijk ziekenhuizen zijn voor onze droom om gezond ouder te worden hebben wij het aantal sterfgevallen per provincie in een map weergegeven. Aan deze data hebben we de locaties van ziekenhuizen in Nederland toegevoegd.

Zoals in de map te zien is het aantal sterfgevallen in provincies met groten steden, zoals Zuid-Holland met Rotterdam en Noord-Holland met Amsterdam, het grootst. Dit is natuurlijk niet gek omdat de bevolkingsdichtheid in deze provincies erg hoog is. In het kaartje kunnen we ook zien dat in deze regio’s het meeste ziekenhuizen te vinden zijn. Echter is het aantal ziekenhuis bedden per hoofd in deze regio’s lager dan in de delen van het land waar het aantal sterfgevallen minder is. Je zou dus kunnen zeggen dat ziekenhuizen wel degelijk het aantal sterfgevallen tegen gaat binnen Nederland.

Verantwoording data

De data die gebruikt is, voor het aantal sterfgevallen in Nederland in de datavisualisatie, in dit artikel is afkomstig van het Centraal Bureau voor Statistieken, om precies te zijn https://www.cbs.nl/nl-nl/maatwerk/2023/32/overledenen-per-week-provincie-en-gemeente-week-30-2023. De data voor het de locatie van ziekenhuizen is afkomstig van https://www.zorgkaartnederland.nl/ziekenhuis.  Deze data is gekozen vanwege de betrouwbaarheid van de bronnen en de nauwkeurigheid van de cijfers. De data is tot stand gekomen door het bijhouden van officiële sterftecijfers die zijn doorgegeven via de rijksoverheid. Voor de verdere verwerking van de data is het programma flourish studio gebruikt. Voor dit programma is gekozen vanwege de accurate verwerking van de data in een visualisatie.  

Over de auteur