Woningcheck: groen en een comfortabele temperatuur

Woningcheck: groen en een comfortabele temperatuur

Nederlands huis omringt door groen

In de zomermaanden kan het behoorlijk warm worden, veel mensen ervaren deze hitte als aangenaam terwijl anderen deze hitte proberen te vermijden. Zeker in de steden met minder groen kan het warmen worden dan op het platteland. Nu de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt door klimaatverandering zullen mensen naar koelere gebieden wijken, waar zijn deze gebieden? En voor wie is dit relevant?

Gezonde jonge mensen zijn goed in staat om zich aan te passen aan de hitte, terwijl ouderen hier langer de tijd voor moeten nemen en er ook meer last van kunnen krijgen. Dit komt vanwege de mindere vaatverwijding en de afnemende dorstprikkel, dit kan in extreme gevallen zelfs tot het doodvonnis lijden.

Door een groenkaart en tempratuurmetingen over elkaar heen te leggen is de onderstaande kaart tot stand gekomen. Deze interactieve kaart laat de groene gebieden in Nederland op buurtniveau zien evenals de hoeveelheid personen boven de 65 die daar wonen. Des te groener het uw gemeente, hoe meer gras en struiken er zijn. Dit gaat hand in hand met tempratuur, hoe groener het gebied hoe koeler de plek.

de top 5 groenste buurten van Nederland zijn: Ellecom, Spankeren, Wolfhuis, Vilterveldt en Breedeveen.

Woont u in een warmere hoek met minder groen dan kunt u alvast nadenken over uw toekomstplannen, een groenere plek is koeler, gezonder en natuurlijk ook wat mooier.

Over de auteur