SLIEDRECHT ,,Goedemorgen, mag ik u iets vragen? Wij willen graag beter inzicht krijgen over Sliedrecht, wie de mensen zijn en hoe zij het nieuws tot zich nemen. Is het goed als ik u hierover kort enkele vragen stel?” Op een zonnige en windstille vrijdagmiddag in februari lopen studenten journalistiek Britt Burgers, Jacqueline Prummel en Yorick van Teeseling rond één uur ‘s middags door de winkelstraat van het ‘baggerdorp’. In dit artikel nemen de drie studenten hun bevindingen over de groep 20- tot 45-jarigen van Sliedrecht onder de loep.
De plek waar Jacqueline, Yorick en Britt elkaar ontmoetten is de lokale HEMA. Vanuit dit plein gaan ze op onderzoek uit om erachter te komen wie Sliedrechters zijn en wat hen bezighoudt. De één heeft een blocnote en de ander heeft zijn of haar telefoon in de hand terwijl zij mensen aanspreken om een vragenlijst af te nemen.
ERG VERBONDEN MET SLIEDRECHT
,,Ik voel me erg verbonden met Sliedrecht”, zegt Nick (29). Hij is niet de enige, blijkt uit de straatonderzoeken. Vriendenkringen zijn hier sterk, constateren de drie studenten. Wel horen ze geluiden over het gemis van activiteiten voor jongeren. ,,Ik zou graag meer muziekoptredens zien. Op de feesten hoor ik vooral stampmuziek, ik mis soms wel goeie rock, bijvoorbeeld”, vertelt Bram (23). ,,Het lijkt me leuk om hier een bioscoop te hebben hier”, aldus Theo (32). En vriendinnen Sandra (41) en Yvonne (45) laten weten dat ze wel meer terrasjes zouden willen in het dorp.
KERKEN
,,Vanaf het station naar het centrum heb ik al drie kerken gezien”, zegt Yorick. Volgens de cijfers op kerknl.nl telt Sliedrecht elf kerken. De sterke kerkgemeenschap wordt dan ook meermaals besproken tijdens de gesprekken. Zo vertelt studente geneeskunde Larissa (21) uit buurdorp Hardinxveld: ,,Ik kom zondags altijd naar Sliedrecht voor de dienst en ben hier betrokken bij de kerkvereniging.”
GEMOEDELIJKE SFEER
Gedurende de dag raken de studenten positief verrast. Sliedrechters zijn toegankelijk, willen graag meewerken aan het interview en er heerst een gemoedelijke sfeer op straat. Enkele uren interviewen verder, keren ze terug naar Utrecht.
MARTIN
De bevindingen over de gesprekken worden vier dagen later besproken op de Hogeschool Utrecht, om er een zogenaamde ‘ijk-persoon’ van te maken. Een fictief karakter op basis van de antwoorden uit het onderzoek, een soort gemiddelde Sliedrechter dus. Zo ontstaat het personage ‘Martin’.
Martin is 31 jaar, geboren in Sliedrecht en werkt als teamleider commercie. Hij is een vader en gaat er graag op uit met zijn jonge zoontje. Verder heeft hij een passie voor muziek, waarbij hij helemaal aan zijn trekken komt in Sliedrecht, omdat er volgens hem vooral ‘stampmuziek’ wordt gedraaid op feestjes. Hij gaat graag uit eten en hij is actief bij zijn sportclub en kerkvereniging. Tenslotte zou hij het leuk vinden als er meer culturele activiteiten komen in de gemeente.
In een volgend artikel stellen de studenten het vrouwelijke Sliedrechtse ijk-persoon voor: Marjet.