Legale liefde voor iedereen

Amsterdam – De wind waait, en je ziet overal fietsers. Zoeken naar de juiste locatie kost niet zoveel moeite. Want je ziet het al vanaf een afstand. De fototentoonstelling legale liefde reist door Amsterdam en is nu voor het eerst te bewonderen buiten voor het Stopera.

Sommige mensen komen er gepland heen, en andere komen er onverwachts langs na bijvoorbeeld boodschappen te hebben gedaan, of gewoon tijdens hun rondje lopen door Amsterdam. Maar de meeste mensen die langslopen nemen wel even een kijkje. Het zijn mensen van allerlei leeftijden en afkomsten.

Wat er in haar hoofd rond ging zullen we nooit weten. © Joëlle de Boer

Een jong stel kijkt samen met elkaar naar de portret serie. De een zegt tegen de ander “Wat mooi is dit zeg.” Ze keren zich daarna naar elkaar toe waarna de ander zegt “Wat mooi dat dit kan, dit is echt geweldig!” Ze lopen samen verder. Net als een paar andere mensen die ook wel nieuwsgierig naar de portret serie werden. De jongeren die er lopen valt vooral Thorn Roos en diens partner Mandy op. Terwijl er een groepje vrouwen langs loopt met hun handen vol tassen lopen ze langs het portret van Thorn Roos. “Hey, dat is Thorn Roos, wist je dat die een rol heeft van een non-binair persoon in Spangas?” zegt een van de meiden tegen haar vriendinnen. Ze lopen daarna gewoon weer verder. ‘’Oh dat wist ik niet, hoe tof! Ik heb het al lang niet gezien.’’ De rest komt hen niet bekend voor, en zo lopen ze weer verder met hun wandeling door Amsterdam.

Aan de andere kant staat een wat oudere vrouw met haar rollator heel dichtbij een van de portreten om zo de tekst makkelijker te kunnen lezen. Want de tekst bij de foto’s is een beetje klein. Ze kijkt naar Ryan en David. Wat er omgaat in deze vrouw haar hoofd zal niemand ooit weten, maar haar gezicht spreekt duizend boekdelen. Wat zal haar het meeste opvallen aan de tekst? Ze zal vast bekend zijn met 2 mannen die samen zijn maar naar wat ze kijkt zijn geen 2 mannen. Al is dat wat de mensen die de tekst niet hebben gelezen uit een binair perspectief wel zouden denken. Ryan is een non-binair persoon. Ryan treedt zoveel mogelijk naar buiten als trans non-binair persoon. Bij zijn tekst staat mooi beschreven waarom die dit doet: ”Ik wil laten zien dat het bestaat. Mijn proces was veel makkelijker geweest als ik dat als kind had gehad.”

Er lopen inmiddels nu best wel een aantal mensen. De één staat langer bij een portret te kijken dan de ander. Een meisje scant de QR-code met haar telefoon die bij de portretten staat en bekijkt de video’s die bij de portretten horen. Dit maakt het voor iedereen toegankelijk, om het verhaal achter de foto te zien. Ook was het door de QR-code mogelijk om de tekst in het Engels te lezen.

Het digitale portret van Toorn Roos en diens partner Mandy.

20 stellen, 20 foto’s en 20 verhalen. Een speciale portret serie gemaakt ter ere van 20 jaar trouwen voor iedereen. Deze tentoonstelling is tot 27 augustus 2021 te bewonderen in Amsterdam. Dan wel niet voor het Stopera maar dan wel ergens anders in Amsterdam. Wil je meer weten en waar je het kan komen bekijken? Check dan de planning om te zien waar je de tentoonstelling kan bekijken de komende maanden.