Beperkt aanbod, beperkt perspectief: hoe het eenzijdige Amerikaanse zenderaanbod onze blik op Amerika beïnvloedt

Beperkt aanbod, beperkt perspectief: hoe het eenzijdige Amerikaanse zenderaanbod onze blik op Amerika beïnvloedt

Wie vanuit Nederland naar een Amerikaanse nieuwszender wil kijken, komt al snel uit op CNN. Nederlandse televisieproviders bieden enkel CNN aan als Amerikaanse nieuwszender. Wat verklaart het beperkte aanbod in Nederland en welke invloed heeft het beperkte aanbod op het beeld wat Nederlanders van Amerika krijgen?

De reden dat Nederlandse televisieproviders alleen CNN als Amerikaanse nieuwszender aanbieden is tweeledig. Allereerst is CNN de enige Amerikaanse nieuwszender die zich het op het buitenland richt. Zo krijgen wij in Nederland CNN International te zien, een andere CNN dan die ze in Amerika zien. De oudste Amerikaanse nieuwszender profileert zich met zijn internationale tak dus als de Amerikaanse zender voor het buitenland. Dat is iets wat andere zenders als Fox News en MSNBC nalaten, zij richten zich enkel tot de Amerikaanse markt.

Daarnaast moeten Amerikaanse nieuwszenders aan strenge juridische eisen voldoen om in Europa te mogen uitzenden. Dit maakt het moeilijk om als Amerikaanse zender in Europa uitgezonden te mogen worden. Dat betekent dat ook in andere Europese landen CNN dé Amerikaanse nieuwszenders is.

Meerdere perspectieven

De vraag naar een uitgebreider aanbod van een Amerikaans zenderaanbod is volgens Ziggo groeiende. Ze zouden dan ook graag op die vraag willen inspelen, maar dat is niet mogelijk voor de televisieaanbieder vanwege juridische obstakels.

Ook Amerikakenner Raymond Mens merkt dat er in Nederland behoefte is aan een uitgebreider aanbod van Amerikaanse televisiezenders. De auteur van het boek Nieuws als wapen, waarin hij ingaat op de mediaoorlog in Amerika, denkt dat wij hier in Nederland een ander beeld zouden hebben van Amerika als we een uitgebreider Amerikaans zenderaanbod zouden hebben.
‘Bij grote gebeurtenissen in Amerika zoals 9/11, de oorlog in Irak of verkiezingen, schakelen aardig wat Nederlanders naar CNN. Het commentaar dat ze daar horen wordt door veel Nederlanders gezien als objectief, terwijl CNN tegenwoordig deels gekleurd is.’

Daarom zou het volgens Mens goed zijn als we in Nederland toegang hebben tot een meer divers Amerikaans zenderaanbod. ‘Elke Amerikaanse zender is gekleurd, daarom zou het goed zijn als Nederlanders Amerikaans nieuws vanuit meerdere perspectieven kunnen bekijken om zo een evenwichtig beeld van het land te krijgen.’

Over de auteur

Jelmer de Vries

Jelmer de Vries (2005) is werkzaam als journalist bij SvJ Media Woerden. Hij is geïntrigeerd door mooie, interessante verhalen en gaat deze achterna. Hij probeert de lezer of luisteraar in elk verhaal mee te nemen door zijn verhalen met passie te maken en over te brengen. Deze student journalistiek voelt zich vrij om op de redactie van SvJ Media Woerden te doen waar hij goed in is en wat hij leuk vindt.