Donald Trump ontsnapt aan mogelijke moordaanslag; media weten snel meer over schutter. 

Donald Trump ontsnapt aan mogelijke moordaanslag; media weten snel meer over schutter. 

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump is zondagmiddag mogelijk opnieuw het doelwit geweest van een aanslag. Terwijl hij een potje golf aan het spelen was zagen leden van de Secret Service een man met een wapen en richtkijker lopen in bosschage van de golfbaan. Toen de man werd opgemerkt opende de geheime dienst het vuur op de man, die de oud-president op ongeveer vierhonderd meter was genaderd.  De verdachte vluchtte vervolgens in een witte SUV en kon na aanwijzingen van een getuige worden gearresteerd. Het incident gebeurde op het golfresort van Trump zelf: de de Trump International Golf Club in West Palm Beach, Florida, rond 14:00 uur locale tijd.  

Volgens de FBI is Trump ontsnapt aan een mogelijke moordaanslagen. Nieuwszender Fox News Channel meldt het gaat om de 58-jarige Ryan Wesley Routh uit Hawaii. Het is op dit moment onduidelijk of hij zelf ook inderdaad schoten heeft gelost in die richting van Trump. Op het social media kanaal X vertelt een ooggetuige tegenover Fox News dat hij samen met Steve Witkoff op de vijfde hole wilde aanleggen om te putten. De twee zakenmannen hoorde op dat moment een pistool afgaan en binnen enkele seconden doken leden van de geheime dienst op Trump, aldus dus deze man.  

De Secret Service heeft het wapen geïndificeerd als een AK-47.  Deze ooggetuige zegt dat de schoten zouden hebben plaats gevonden buiten het terrein van de golfbaan en niet op de baan zelf. De voormalige dakdekker uit North Carolina richtte volgens CNN in 2018 zijn eigen bedrijf op: Camp Box Honolulu in Hawaii en doneerde geld aan de lokale daklozenopvang.  Hij is volgens diverse Amerikaanse bronnen iemand met een lang strafblad. Zo werd hij onder andere in 2002 opgepakt door de politie toen hij staande werd gehouden en naar zijn geweer greep. 

Ondanks dat het niet duidelijk is wat het motief is, is Ryan erg begaan met het lot van Oekraïne. Vorig jaar sprak de New York Times met hem en hij vertelde dat hij naar het Oost-Europese land was afgereisd om Afghaanse militairen te rekruteren. Hij verklaarde ‘dat iedereen bereid zou moeten zijn om het land te steunen en ‘dat hij slechts een burger is die wilt helpen.’ Volgens de BBC zou in juli op zijn facebookpagina hebben geschreven dat ze in Pakistan wel paspoorten voor deze mensen konden kopen ‘omdat het toch een corrupt land is.’

Verder schreef hij ‘dat het Kremlin tot aan de grond moest worden afgebrand.’ En dat hij bereid is om te sterven en te vechten aan de grens tussen Rusland en Oekraïne. Donald Trump heeft zich onlangs nog uitgesproken om de steun aan Oekraïne te beëindigen.  

Ook heeft hij volgens de Amerikaanse krant geen enkele militaire ervaring dan wel een training gevolgd. Verder valt op zijn sociale mediakanalen te lezen dat hij pro-Palestijnse , pro-Taiwanese en anti-Chinese berichten heeft geplaatst. Daarnaast heeft hij zelf een boek gepubliceerd waarin hij schrijft over de mensenrechten in Taiwan, Noord-Korea en Afghanistan. Hij schrijft verder dat hij in 2016 op Trump heeft gestemd, maar dat hij teleurgesteld in hem is geraakt. Ook spreekt hij zich op X uit tegen de Republikeinse presidentskandidaat. Toen Joe Biden nog presidentskandidaat was schrijf Ryan over zijn spotjes: “Keep America democratic and free.” En bij de reclamespotjes van Trump schreef hij: “make Americans slaves again master” Tot slot stuurde hij Elon Musk via X het verzoek of hij van hem een raket kon kopen.  

De zoon van Ryan Wesley Routh, Oran Routh, heeft met CNN gesproken over wat er zich gisterenmiddag in West Palm Beach afspeelde. Hij verklaart: “Ik ken Ryan vader als een hardwerkende, liefdevolle vader. Ik weet niet precies er zich heeft afgespeeld in Florida, maar ik hoop dat dingen erger zijn gemaakt dan dat ze daadwerkelijk zijn. Van wat ik allemaal hoorde, klinkt het niet als een man die iets geks zou doen. Hij is een goede vader en een goed man.”  Het is de tweede mogelijke poging om de oud-president tijdens de presidentscampagne iets fysieks aan te doen door een individu. De kritiek over de beveiliging van de oud-president laaide weer op.

Tijdens de persconferentie, na het schietincident, beantwoorde de plaatselijke sheriff, Ric Bradshaw, de vraag hoe het kon dat de man zo dichtbij de president kon komen met een wapen met:  “het golfterrein is dicht begroeid met gras en planten. Als iemand zich daarin bevind is die persoon uit het zicht van de geheime dienst. De volgende keer zullen wij echter andere maatregelen nemen en de boel dan maar helemaal dicht gooien.”  

Ryan Wesley Routh wordt gearresteerd. Bron: NBC News

Ryan Wesley Routh wordt gearresteerd. Bron: NBC News

 

Nadat Trump door de geheime dienst in veiligheid was gebracht stuurde hij een mail naar zijn foundation dat hij veilig en ok is. Op X schrijven Joe Biden en Kamala Harris dat ze opgelucht zijn dat de oud-president ongedeerd is ‘en dat geweld geen plaats heeft in Amerika. Daarnaast zijn we er allemaal verantwoordelijk voor dat dit incident niet meer leidt tot meer geweld.’ Na het incident werd Donald Trump meteen afgeschermd met golfkarretjes met kogelwereld glas. Onder begeleiding werd hij naar zijn landgoed gebracht in Mar-a-Lago. Hij schreef op zijn social media kanaal Truth Social dat hij nooit zou opgeven en dat hij door blijft vechten.

Deze ontwikkelingen zullen de druk rond de beveiliging van Trump alleen maar doen verhogen. Na de mislukte aanslag tijdens de bijeenkomst in Pennsylvania, waarbij hij gewond raakte aan zijn oor en een toeschouwer om het leven kwam, is de beveiliging opgeschroefd. De geheime dienst werd gisteren zowel geroemd voor het snelle handelen en kreeg het kritiek omdat het de snelweg niet snel genoeg had afgezet.   

Over de auteur