Analyse: Wat Fox News en the New York Times te zeggen hebben over de Secret Service na mogelijke aanslag Trump

Analyse: Wat Fox News en the New York Times te zeggen hebben over de Secret Service na mogelijke aanslag Trump

Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump was vermoedelijk opnieuw het doelwit van een moordaanslag bij zijn golfclub in Florida. Een verdachte, de 58-jarige Ryan Wesley Routh, is na een schietincident door de Secret Service (geheime dienst) opgepakt. De manier waarop Amerikaanse media de mogelijke aanslag op Donald Trump en de rol van de Secret Service belichten verschilt. In deze analyse vergelijken we de krantenkoppen van Fox News en The New York Times om te zien hoe elk medium de rol van de Secret Service na de poging tot aanslag op Donald Trump belicht.

Fox News: kritiek op de Secret Service en beschuldigingen naar Democraten

Bij Fox News, een platform dat bekendstaat als een conservatieve en Trump-steunende zender, ligt de nadruk vooral op de tekortkomingen van de Secret Service en de verantwoordelijkheid van de veiligheidsdiensten. De berichtgeving is fel en richt zich op het falen van de Secret Service om de omgeving van het golfresort goed te beveiligen. De toon is alarmerend en legt de nadruk op wat gezien wordt als grove nalatigheid.

Een kop als: “Secret Service Failed to Secure Trump Golf Course Before Gunman Incident” benadrukt de veiligheidsfouten en stelt de Secret Service verantwoordelijk voor de gevaarlijke situatie waarin Trump zich bevond.

Daarnaast geeft Fox News veel aandacht aan de beschuldigingen van Trump zelf, die de schuld voor de aanslag bij de Democratische regering legt. Een kop als: “Trump Points to Biden and Harris Rhetoric After Golf Course Incident” reflecteert de boodschap dat volgens Trump de politieke retoriek van zijn tegenstanders heeft bijgedragen aan de dreiging tegen hem.

The New York Times: breder politiek geweld en reflectie op de Secret Service

The New York Times, een platform dat wordt gezien als een progressieve en meer liberale krant, biedt daarentegen een meer diepgaande en reflectieve kijk op het incident. In plaats van zich uitsluitend te concentreren op het falen van de Secret Service, plaatst de krant de gebeurtenissen in een breder kader van de toenemende dreiging van politiek geweld in Amerika. De tekortkomingen van de Secret Service worden besproken, maar in de context van de groeiende politieke spanningen en het risico voor de democratie.

Koppen zoals: “The Rise of Political Violence: What Trump’s Close Call Means for America” en “Second Assassination Attempt Highlights Broader Failures in Political Security” duiden op de problemen in het land en suggereren dat de aanval op Trump slechts een onderdeel is van een diepere, zorgwekkende trend in de Amerikaanse politiek. The New York Times wijst op de druk waaronder de Secret Service staat in het huidige politieke klimaat, waarin de dreiging tegen Trump en andere politici ongekend is.

Verschillen in hoeveelheid artikelen

Naast de inhoudelijke verschillen blijkt ook het aantal artikelen dat elk medium aan het incident heeft gewijd significant te variëren. Fox News heeft aanzienlijk meer artikelen (19.600*) gepost in de dagen na de aanslag waarin de Secret Service aan bod komt. The New York Times heeft een beperkter aantal artikelen gepubliceerd (47*), maar biedt meer diepgaande analyses en plaatst de gebeurtenissen binnen een bredere maatschappelijke context.

Verantwoording:

*Voor deze analyse is op www.nytimes.com gezocht op “Secret Service” en zijn alle 47 krantenkoppen bekeken die verschenen zijn tussen 16 september 00:00 en 18 september 12:00. Op www.foxnews.com is binnen deze tijdsmarges eveneens gezocht op “Secret Service” en zijn uit de 19.600 resultaten de top 47 krantenkoppen geselecteerd. Deze krantenkoppen zijn vervolgens gecategoriseerd als positief, negatief of neutraal en deze gegevens zijn geanalyseerd om de verschillen in berichtgeving tussen de twee nieuwsbronnen te onderzoeken.

Over de auteur