Trump 2.0: hoe Nederlandse media de gevolgen van een herverkiezing belichten

Trump 2.0: hoe Nederlandse media de gevolgen van een herverkiezing belichten

Foto: Pexels

De kans is zeker aanwezig dat Donald Trump in november 2024 opnieuw president van de VS wordt. Maar hoe schrijven de grote Nederlandse nieuwssites over de mogelijke gevolgen van een tweede termijn voor Trump?

De NOS publiceerde op 6 januari 2024 een artikel dat ingaat op de Europese veiligheidsrisico’s van een herkozen Trump. Hierin wordt benadrukt dat de NAVO verzwakt kan raken door Trumps eerdere dreigingen om de Amerikaanse steun in te trekken. Dit roept vragen op over de toekomstige stabiliteit in Europa en de bereidheid van andere landen om de verantwoordelijkheid te dragen voor collectieve veiligheid.

NRC  waarschuwde op 9 september 2023 voor de internationale gevolgen van Trumps isolationistische beleid. Het artikel benadrukt het gevaar van afbrokkelende samenwerkingen. De media tonen hiermee de bredere implicaties van Trumps beleid voor de wereldorde en hoe deze ook Nederland kan beïnvloeden.

Economische Voordelen

Er zijn echter ook positievere geluiden. Op 15 maart 2024 publiceerde EW Magazine een artikel waarin de economische voordelen van Trumps beleid worden belicht. Hier ligt de focus op belastingverlagingen, die volgens het artikel opnieuw kunnen zorgen voor economische groei, zowel voor de VS als mogelijk ook voor internationale markten. Deze optimistische blik biedt een interessant tegenwicht aan de eerdergenoemde zorgen.

Eenzijdig beeld

De grote Nederlandse nieuwssites, zoals NOS, NRC, en EW Magazine, tonen over het algemeen een uitgesproken bezorgdheid over de mogelijke herverkiezing van Donald Trump. Het is duidelijk dat de toon die de media aanslaan niet alleen gebaseerd is op de feiten, maar ook op de impact die deze ontwikkelingen kunnen hebben op de Nederlandse samenleving. Samenvattend biedt de Nederlandse media een redelijk eenzijdig beeld van de mogelijke gevolgen van een Trump 2.0.

Over de auteur

Suzanne Borsboom

Suzanne Borsboom (2003) is een enthousiast journalist met een brede interesse in politiek. Ze wil nieuws toegankelijk en begrijpelijk maken voor iedereen en streeft ernaar de kloof tussen politiek en burger te verkleinen. Contact leggen met Suzanne kan via mail: suzanne.borsboom@student.hu.nl .