Democraten proberen eenheid uit te stralen, maar Gaza-oorlog splijt de partij

Democraten proberen eenheid uit te stralen, maar Gaza-oorlog splijt de partij

Foto: Pexels

Terwijl de verkiezingen voor de deur staan, dreigt de oorlog in Gaza een kloof te slaan in de democratische partij. Progressieve leden zijn steeds openlijker in hun kritiek op de partijleiding, die tot nu toe probeert te laveren tussen steun aan Israël en oproepen tot een staakt-het-vuren.

Kamala Harris houdt zich opvallend stil over het conflict in de Gaza-strook en probeert zo min mogelijk te zeggen over de Amerikaanse steun aan Israël. Haar voorzichtigheid is bedoeld om de partij niet verder te verdelen, maar die strategie lijkt nu averechts te werken. Progressieve kiezers zijn teleurgesteld en dreigen hun steun in belangrijke swing states als Michigan in te trekken.

 

Onvermijdelijk op de agenda

Het is een giftige cocktail die de Democraten dreigt te ondermijnen. Tijdens de partijconventie in augustus hielden prominente politici hun mond over Gaza, Israël of Hamas. Toch kookt het conflict nu weer op, mede door Israëlische aanvallen op Hezbollah in Libanon. De media-aandacht voor de nieuwe escalatie zorgt ervoor dat het Midden-Oostenbeleid onvermijdelijk terug op de politieke agenda komt, precies wat de Democraten wilden voorkomen.

Donald Trump maakt handig gebruik van de interne verdeeldheid. Tijdens een recente toespraak bekritiseerde hij de steun van Joodse kiezers voor de Democraten en prees hij zijn eigen trackrecord in het Midden-Oosten. De steunbetuiging van Amer Ghalieb, de Democratische burgemeester van Hamtramck, Michigan, aan Trump is een veeg teken. Ghalieb, zelf afkomstig uit Jemen, stelde dat de Republikein beter in staat zou zijn om vrede te brengen in de regio. Een directe klap voor de Democraten in een staat waar elke stem telt.

Over de auteur

Suzanne Borsboom

Suzanne Borsboom (2003) is een enthousiast journalist met een brede interesse in politiek. Ze wil nieuws toegankelijk en begrijpelijk maken voor iedereen en streeft ernaar de kloof tussen politiek en burger te verkleinen. Contact leggen met Suzanne kan via mail: suzanne.borsboom@student.hu.nl .