“Google is your best friend”: Niet in de ogen van Donald Trump

“Google is your best friend”: Niet in de ogen van Donald Trump

Bron: HLN.be

“Het is vastgesteld dat Google een illegaal systeem gebruikt om alleen maar negatieve verhalen van Donald Trump weer te geven en naar buiten te brengen.” Dit schreef Trump vrijdagmiddag Amerikaanse tijd op zijn socialmediakanaal. De zoekmachine zou ook alleen maar positieve berichten over Kamala Harris naar voren laten komen. In zijn bericht dreigde de oud-president met stappen tegen het bedrijf: “Het is een illegale activiteit en ik hoop dat de Justice Department hen strafrechtelijk gaat vervolgen vanwege onwettige betrokkenheid bij de aankomende verkiezingen. Als ik de verkiezingen win en de nieuwe president van Amerika word, dan ga ik dit verzoek bij hen neerleggen.” Dit is onder andere te lezen op de website van The Guardian.

 

Het bericht van Trump. Bron: https://truthsocial.com/@realDonaldTrump/posts/113210776247146944

 

 

 

De oud-president reageerde volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC op een rapport dat het Media Research Center (MRC) naar buiten bracht. Dit instituut omschrijft zichzelf als een rechtse, conservatieve mediawaakhond, dat op 6 september met de zoektermen “Kamala Harris presidential race 2024” en “Donald Trump presidential race 2024” analyseerde het onderzoeksbureau. Het bureau concludeerde dat wanneer de zoekterm over Kamala Harris werd ingetikt, haar campagnewebsite op nummer drie kwam in de zoekresultaten, evenals de artikelen die te maken hadden met de linkse partij. Dit lag anders wanneer de zoekterm over Donald Trump werd gebruikt; de website van zijn campagneteam stond slechts op nummer zes van de zoektermen. Daarnaast moest men eerst door een aantal artikelen heen die linksgeoriënteerd waren.

Volgens de oprichter van het MRC, Brent Bozell, probeert Google “to stack the deck in favor of Kamala Harris”. Op de website van FoxNews zegt hij hierover: “De zoekmachine pusht linksgeoriënteerde artikelen die positief zijn over Kamala Harris naar voren. Daarmee probeert het artikelen die over Donald Trump gaan expres te verstoppen. Vertrouw geen Google-zoekopdrachten.” Dit vertelde hij woensdagavond Amerikaanse tijd tegen Fox News Digital. Hier moet wel bij worden vermeld dat het gaat om een organisatie die niet op een objectieve manier onderzoek gedaan heeft. Deze organisatie is rechtsgekleurd en heeft daarmee belang bij een bepaalde uitkomst van het onderzoek.

De beschuldigingen van Trump aan het adres van het bedrijf zijn niet nieuw. Volgens Reuters deed hij in 2019 eenzelfde uitspraak. Hij verweet Google tijdens de verkiezingen in 2016 op zijn Twitteraccount (tegenwoordig X) negatieve berichten over hem te hebben verspreid. Deze beschuldigingen legde het bedrijf naast zich neer. Ook deze keer neemt het bedrijf afstand van de uitspraken van de oud-president: “Beide campagnes komen op een consequente manier bovenaan de zoekresultaten bij relevante en gemeenschappelijke zoekopdrachten.” Dit liet een woordvoerder van het bedrijf aan CNBC weten. “We manipuleren niet met zoekopdrachten om welke presidentskandidaat dan ook een voorkeursbehandeling te geven,” aldus de woordvoerder.

Het is een nieuwe beschuldiging aan het adres van de ‘vijand’ van Donald Trump. Volgens diezelfde website riep de Republikeinse presidentskandidaat via zijn socialmediakanaal op om rechters, geldsponsors, politieke vertegenwoordigers en andere mensen die betrokken zijn bij eventuele verkiezingsfraude strafrechtelijk te vervolgen als hij de verkiezingen in november wint. Daarnaast vertelde hij donderdagavond tijdens een conferentie dat de oud-voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, ook strafrechtelijk zou moeten worden vervolgd. Zij heeft, in de ogen van Trump, de bestorming van het Capitol namelijk niet kunnen voorkomen.

Tijdens de bestorming op 6 januari 2021 bestormden aanhangers van Trump het Capitol, omdat er volgens hen verkiezingsfraude was gepleegd en hij om deze reden de verkiezingen had verloren van Joe Biden. De nieuwszender CNBC heeft geprobeerd om een reactie te krijgen van het campagneteam van Trump na diens beschuldigingen over Google. Tot zover heeft niemand gereageerd. Het campagneteam van Kamala Harris heeft ook niet gereageerd op zijn beschuldigingen.

Over de auteur