Trouble in paradise?

Trouble in paradise?

Bron: The Times

Melania Trump zet met publicatie boek familieverhoudingen op scherp

“Individuele vrijheid is een fundamenteel principe dat ik bewaak.” Deze woorden sprak Melania Trump op 3 oktober op het sociale plaform X, het voormalige Twitter. Het Britse nieuwsblad The Guardian bood op diezelfde dag op zijn website een inkijkje in het boek dat de geboren Sloveense een week later zou uitbrengen. Volgens de website zegt Melania dat het voor een vrouw een fundamenteel recht is om te bepalen wat zij met haar lichaam doet. Ze schrijft ook dat de vrouw het recht heeft om een zwangerschap op elk mogelijk moment te beëindigen.De echtgenote van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump spreekt zich hiermee uit voor het abortusrecht van vrouwen in de Verenigde Staten.

De krant heeft enkele opvallende citaten uit het boek van Melania Trump – kortweg getiteld ‘Melania’ – naar voren gehaald. Zo schrijft ze: “Waarom zou iemand anders dan de vrouw zelf de macht moeten hebben om te bepalen wat ze met haar eigen lichaam doet?” Dit is een van de eerste punten die haaks staan op de visie van haar man. In maart 2020 zei hij in zijn speech bij een anti-abortuswetdemonstratie, de March of Life, in Washington: “We zijn hier om één reden: het verdedigen van elk ongeboren en geboren kind, zodat ze hun door God gegeven belofte kunnen waarmaken.”

In 2016 werd Trump president en een jaar later benoemde hij drie conservatieve rechters aan het Hooggerechtshof. Mede door deze aanstelling op initiatief van Trump werd in 2022 het landelijke recht op abortus afgeschaft. Tijdens zijn campagne heeft hij zelfs aangegeven dat hij een veto-recht zal gebruiken als het gaat om het terugdraaien van deze regeling. Dit gaat recht in tegen de mening van zijn vrouw: “Veel vrouwen kiezen vanwege gezondheidsreden voor abortus. De afwegingen die een vrouw moet maken, trekken een zware wissel op haar morele kompas en dit verdient empathie. Neem het voorbeeld van de afweging die de vrouw moet maken als het gaat om haar eigen leven op het spel zetten om een levend wezen op de wereld te zetten.”

Ze gaat zelfs nog een stapje verder: “Wanneer vrouwen onverwachts zwanger raken, ervaren ze veel stress en een gevoel van isolering met betrekking tot de maatschappij. Ik, zoals vele Amerikanen, moet minderjarigen helpen door ze ouderlijke toestemming te geven en ze de kennis geven om veilig, beschermd een keuze te maken, zodat het culturele stigma verdwijnt.” Volgens Melania is het ook belangrijk om rekening te houden met vrouwen die door verkrachting of incest ongewenst in verwachting zijn geraakt. Maar met dit gebaar krijgt de voormalige ‘first lady’ dit gebaar maakt, veel kritiek te verduren.

The Guardian schrijft namelijk dat Kamala Harris heeft gereageerd middels haar woordvoerder, Sarafina Chitika: “Helaas voor vrouwen in Amerika is de echtgenoot van Melania, Donald Trump, het oneens met haar en is hij de reden dat vele vrouwen nog onder de zogenaamde Trump Abortuswet leven, die een gevaar is voor hun leven en voor hun keuze.”  Volgens Safarina wil hij zelfs vrouwen straffen en hun het recht op gezondheidzorg weigeren. Melania heeft ook een handreiking gedaan naar de mensen die tegen die abortuswet zijn. “De slogan ‘My Body, My Choice’ wordt vaak geassocieerd met vrouwelijke activisten en mensen die zich aansluiten bij de groep die voor keuzevrijheid is.

Maar als je er goed over nadenkt, is de slogan van toepassing op beide kanten. Een recht van de vrouw om een onafhankelijke keuze te maken met betrekking tot haar eigen lichaam, inclusief het recht van leven en persoonlijke vrijheid.” Hiermee lijkt de geboren Sloveense een tweede gelijkenis met Kamala Harris te hebben. De Democratische presidentskandidate vindt namelijk ook dat vrouwen zelf moeten bepalen wat ze met hun lichaam doen en niet de Staat. Daarnaast wordt de slogan ‘freedom’ vaak gebruikt door Kamala Harris. Tijdens een interview met Fox News op 6 oktober bevestigt Melanie haar standpunt: “Donald (Trump red.) kent mijn standpunt sinds het moment dat we elkaar hebben ontmoet. Ik geloof in persoonlijke vrijheid en ik wil besluiten wat ik met mijn lichaam doe. En ik draag deze overtuigingen al mijn hele leven.”

In een artikel van CNN reageert haar man: “Ik heb met haar hier over gesproken. Je moet opschrijven wat jij graag wilt en je hart volgen. Er zijn mensen die hier extreme standpunten innemen en iedereen heeft zo zijn eigen standpunt hierin.”  Volgens Trump is zijn echtgenote zeer geliefd. Het is onduidelijk waarom zij juist nu hiermee naar buiten komt. Volgens experts kan dit een verkiezingstactiek zijn om conservatieve kiezers over de streep te trekken. Het is overigens niet de eerste keer dat zij enigszins tegendraads is. Zo weigerde zij in de eerste maanden dat Trump president was, om haar intrek te nemen in het Witte Huis.

 

Over de auteur