“Met vriendinnen hebben we het wekelijks over nieuwe cosmetische ingrepen”

“Een lekker turbulente jeugd in Amsterdam.” Emma Schaaf (28) is geboren in Amsterdam. Ze komt uit een gezin met gescheiden ouders en heeft een jongere zus en een (half)broer met het Asperge Syndroom. Op haar zestiende ging ze van school, en begon ze in de horeca.  Na een tijd in een nachtclub gewerkt te hebben verhuisd ze naar Ibiza, waar ze 9 jaar heeft gewoond. Nu woont ze in Manchester, Engeland waar ze werkt als persoonlijk assistent voor een event-catering bedrijf.

“De filmsterren logen glashard over hun cosmetische chirurgie”

Voor Emma heeft het gegeven plastische- en cosmetische chirurgie eigenlijk altijd al bestaan: “Je zag het overal om je heen, online en op televisie. Als ik er echt een leeftijd aan moet verbinden dat ik mij ervan bewust was denk ik dat dit rondom mijn veertiende was. Dus dat was rond 2007.” Ze had er toen nog geen mening over, behalve dat ze wist dat het bestond. Emma: “Ik kan mij nog wel herinneren dat de sterren die het op dat moment deden, het enorm aan het ontkennen waren. Dan had er weer iemand een heel nieuw gebit laten aanmeten, maar werd er glashard over gelogen, idem met facelift en botox.”

Borstvergroting: “Mijn nieuwe borsten maken mij compleet.”

Borstvergroting in 2017

Emma heeft op haar vierentwintigste in 2017 een borstvergroting laten doen. Hierbij is ze van Cup B naar Cup F gegaan: “Dit gaat raar klinken, maar sinds mijn jeugd ben ik al geobsedeerd door borsten. Rond mijn tiende zat ik op paardrijden, waar allemaal oudere meiden waren van rond de zestien. Hierdoor had ik altijd oudere vriendinnetjes. Zelf had ik uiteindelijk kleine borsten, die ik niet bij mezelf vond passen. Waardoor ik al vanaf mijn zestiende riep: ‘Wanneer ik achttien ben dan wil ik nieuwe borsten!’ Ik ben ook een heel uitgesproken persoon en ik hou ervan om te shockeren, mijn borsten voelden niet alsof ze bij mij pasten. Ze waren te gewoontjes, te saai.”

“Oh Emma wat heb je nu weer gedaan?”

Emma: “Mijn vrienden en ouders en broer en zusje wisten er natuurlijk vanaf. Mijn moeder werkt voor de GGZ en zei wel dat ik het alleen mocht doen als het bij een hele goede arts was. Uiteindelijk vond ze het wel jammer dat ik zo groot was gegaan, of nouja, niet nodig, maar ik wilde dat. Eigenlijk zou ik nog groter gaan, maar tijdens de operatie was één van de implantaten geknapt, waardoor ik een maat kleiner moest. De rest van mijn familie wist er niet van, althans zo gedroegen ze zich. Vlak na de operatie was het namelijk al vrij snel kerst, maar niemand zei er iets over. Ik had ze dan ook wel verborgen onder een trui, maar het leek erop alsof iedereen het onderwerp vermeed. Alhoewel ik moet zeggen dat het vaak zo is dat ze zeggen: ‘Oh Emma, wat heb je nu weer gedaan?’ Dus ik vermeed het onderwerp ook wel een beetje. Met mijn vrienden heb ik het er wel heel open over gehad en met mijn toenmalige vriend. Die steunde mij allemaal omdat ze wisten dat ik ze heel graag wilde. Een aantal zeiden wel dat het te groot zou zijn, om naar een Cup F te gaan, maar uiteindelijk vindt iedereen ze heel mooi, nu zijn ze allemaal jaloers op m’n tieten!”

Botox en fillers is het gesprek van de week

Emma: “Met vriendinnen hebben we het wekelijks over botox en fillers. Het is nu allemaal zo toegankelijk. Over een paar dagen ga ik het vet uit mijn kin laten wegzalven. Daar kreeg ik een appje over van een vriend, omdat hij op Instagram een aanbieding had zien staan. Ook geven we als vriendinnen tips aan elkaar wanneer de één iets aan zichzelf wil veranderen weet de ander er wel weer iets op. Of soms laat iemand uit zichzelf iets zien wat mooi was, waardoor de anderen daar misschien ook weer in mee gaan. ” Emma heeft inmiddels traangoot, – kin- en kaak fillers en lip fillers die ze elke zes maanden opnieuw laat zetten. Een taboe is het niet voor Emma en haar vrienden. Ook is ze er heel open over. Ze geeft aan dat mensen het eigenlijk nooit echt iets boeit. Af en toe een ouder persoon die zegt: ‘maar meisje je bent toch al zo mooi!’ Nou daar gaat het volgens haar nou helemaal niet om! Maar wel gaat het dan wel om? Emma: “Ik zie fillers als een soort van zelfverzorging. Net zoals je soms langs de etalage loopt en schoenen ziet staan, heb ik dat met fillers. Wanneer ik iets zie wat ik mooi vind, en ik wil het hebben, dan koop ik het. De ene maand is het schoenen en de volgende maand fillers, ja zo gaat dat!”
Daarnaast helpt het volgens haar wel enorm dat het nu zoveel goedkoper en daardoor toegankelijker is voor iedereen, waardoor het ook een steeds normaler onderwerp van gesprek is. Ook is de informatievoorziening heel goed. Emma: “Wanneer ik wil weten of iets er mooi uit ziet, dan open ik mijn sociale media, scrol ik door de foto’s, lees ik de reviews, en weet ik vaak voldoende.”

[ssba]

The author

My name is Nan Cao Blokhuis, I'm a journalism student from the Netherlands. Besides this I'm a freelance journalist interested in conflict, corruption and humanitarian crisis around the world. In the near future I'm aspiring to become an investigative journalist reporting from the heart of conflict- and crisis areas. Before studying journalism I have been studying Anthropology and Social Sciences at the University of Amsterdam.