Stel je voor: je bent de laatst overlevende indiaan van je volk en je komt plotseling de 21e eeuw binnen gewandeld. Dit is de situatie in de voorstelling ‘ISHI: indianenwijsheid in de 21e eeuw’ van theatergezelschap Het Filiaal, die zondag 7 april op het culturele festival Tweetakt gespeeld zal worden.

ISHI gaat over een indiaan in de moderne tijd, die ondanks dat hij al jaren verborgen zit, toch niet kan ontsnappen aan de perikelen van de moderne tijd. Het lukt hem niet meer om te leven volgens de weg van zijn voorvaderen. Ishi valt meteen op, omdat hij met andere ogen naar de wereld kijkt. Ishi dacht zichzelf bijvoorbeeld niet los van de dieren. Hij was als vanzelfsprekend één met de natuur en de dieren. De voorstelling is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Vervolgstuk
De voorstelling is geregisseerd door Monique Corvers, die zich al vanaf jonge leeftijd afvroeg hoe wij mensen naar de aarde kijken. ISHI is eigenlijk een soort verlengstuk van een eerdere voorstelling die Het Filiaal speelde: Enkeltje Mars. Bij die voorstelling zagen astronauten de aarde als een levendige, blauwgroene bal. In ISHI wordt er ingezoomd op die bijzondere planeet en op onze positie als mens op deze wereld.

‘Onze voorstellingen zijn nooit kinderachtig’
Het Filiaal is een theatergezelschap dat over vrijwel de hele wereld voorstellingen voor families en het basisonderwijs maakt. Het gezelschap streeft ernaar om hun performance altijd toegankelijk te maken voor kinderen, maar ook voor bijvoorbeeld opa’s en oma’s. ‘We nemen kinderen serieus, onze voorstellingen zijn nooit kinderachtig.’ zegt Lisanne de Geus, van de afdeling marketing & publiciteit van het theatergezelschap.

Laatste kans
Op de Neude is inmiddels een glazen stelsel opgebouwd voor het Tweetaktfestival, maar dat is niet waar de voorstelling ISHI: indianenwijsheid in de 21e eeuw gespeeld zal worden. Die vindt namelijk plaats in de Paardenkathedraal in Wittevrouwen. ‘Heb je zin om geïnspireerd te worden om met andere ogen om je heen te kijken? Zondag spelen we ISHI voorlopig voor het laatst, dus grijp je kans om te komen kijken.’ meldt de Geus.

Dit bericht is onderdeel van mijn portfolio met artikelen om een beeld te geven van wat ik heb geschreven, maar is niet meer actueel.