Voor velen is Koningsdag een uitgelezen mogelijkheid om er even een dagje (of nachtje) op uit te gaan. Of het nu is om te vlooien op de rommelmarkt, door de drukke stad te slenteren of om de nodige drankjes te consumeren. Voor ondernemingen daarentegen kan Koningsdag dienen als een perfecte dag voor extra inkomsten. Hoe is zo’n feestdag nu voor een horecaonderneming in hartje Utrecht? Kroegbaas van Café Weerdzicht, Hans Wierkx (69), vertelt er meer over.
Hoe heeft u de afgelopen Koningsdag ervaren?
“De Koningsdag is goed verlopen, zonder incidenten eigenlijk. Dat is weleens anders geweest, door de grote drukte en het alcoholgebruik. Dan liepen er dingen uit de hand, maar dat is dit jaar helemaal niet het geval geweest.”
Heeft u daar een voorbeeld van?
“Nou, het is meestal zo: tijdens de Koningsnacht gaat de jeugd stappen en dan wordt er alcohol genuttigd. En naarmate de avond vordert: als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan.”
Is deze Koningsdag een succes te noemen?
“Ja, dit is heel goed verlopen. Daar ben je altijd blij mee als horecabedrijf. Het is prettig dat het lekker druk is, maar dat er ook nog een goede sfeer hangt.”
Bedoelt u met succes dus meer sfeer en niet omzet?
“Ja, natuurlijk is omzet niet onbelangrijk. Je hebt een heleboel handel ingekocht die je aan de man wil brengen. Echter is het heel belangrijk dat het allemaal in een goede sfeer gebeurt.”
Moet u het meer hebben van de nacht of de dag?
“Van beide, alleen de vorm is anders. De nacht is zuiver gezelligheid met muziek en drank. Overdag is het meer terraswerk met mensen die rondlopen om dingetjes te kopen en dan even op het terras neerploffen. Het weer was dit keer geen succes, maar we hadden ons aardig ingedekt door tenten neer te zetten, dus zo konden de mensen alsnog op het terras vertoeven.”
Wat betekent een dag als Koningsdag voor uw onderneming?
“Als we het hebben over de onderneming, is het zo dat we gedurende het jaar ook een aantal stille dagen hebben. Met Koningsnacht en Koningsdag kun je een heleboel stille dagen qua omzet weer rechttrekken.”
Wat voor bijzonderheden zijn er geweest dit jaar?
“Er vielen veel gaten. Op Koningsdag zelf was het weer heel wisselvallig met hier en daar een buitje, en je weet: als er een buitje komt, dan wil alles naar binnen. Na een kwartier is het buitje weer weg en dan gaat alles weer naar buiten. Vervolgens weer naar binnen, enzovoorts. De drukte in de tent was dus net als het weer: wisselvallig.”
U bent nu natuurlijk 69 jaar. Zou u niet liever volgend jaar lekker langs de zijlijn toekijken tijdens zo’n drukke dag?
“Dat zal wel een keer gebeuren, maar ik ben nog geen persoon om achter de geraniums te gaan zitten. En zo lang ik het nog kan, doe ik het graag. Wel is het zo dat ik een week van te voren altijd al gezonde spanning heb. Ben ik niks vergeten, is alles goed voorbereid, zou het goed verlopen? Die stress valt weg op de dag zelf, want dan ben ik druk bezig met mijn werk.”
U heeft het dus over spanning, maar is het wel echt gezonde spanning, of draait u erin door?
“Het is gezonde spanning. Geen spanning die echt overheerst. Het is net als bij iemand die het toneel op moet eigenlijk – een soort plankenkoorts.”
Waar bent u dan bang voor?
“Bangigheid is het niet. Je hoopt dat alles goed verloopt, zonder incidenten, ongelukjes of toestanden of wat dan ook. Het is gewoon rekening houden met. Je houdt er rekening mee en je bent attent; alert.”
Als u terugkijkt op deze Koningsdag, wat had u dan nog anders willen doen?
“Nou, niks. Het is goed zoals het geweest is. Zo gaat het al vele jaren. Dat werkt prima. Je kunt ook zorgen voor een stukje live muziek, maar daar maak je de toestanden alleen maar heftiger mee. Het is niet nodig. Voor ons, althans.”
Dit bericht is onderdeel van mijn portfolio met artikelen om een beeld te geven van wat ik heb geschreven, maar is niet meer actueel.