Musea zijn voor flink deel afhankelijk van buitenlandse bezoeken. Ruim een derde van de bezoeken is buitenlands. Door de coronacrisis zijn de buitenlandse bezoeken in de eerste helft van 2020 echter ver teruggedrongen. 

In grafiek 1 is het verschil tussen 2019 en 2020 te zien. In de eerste twee maanden is er tussen beide jaren nauwelijks een verschil te zien. In het begin van 2020 was het aantal buitenlandse bezoeken zelfs iets groter dan in het jaar ervoor. Vanaf maart 2020, toen de coronacrisis begon, is er echter een erg groot verschil te bemerken. Waar het aantal buitenlandse bezoeken in 2019 vanaf maart omhoog gaat, daalt dit aantal in 2020 juist flink. Vooral in april 2020 is er een grote dip te zien. Precies tijdens de piek van de coronagevallen in Nederland.

Het sterk afgenomen aantal buitenlandse bezoekers zal goed te merken zijn in het totale aantal. Van de 32,6 miljoen museumbezoeken in 2019, was 10 miljoen buitenlands. Ook dagjesmensen uit België en Duitsland blijven nu steeds vaker weg, zo stelt Het Parool. Begin september kwam 55 procent van de buitenlandse toeristen nog uit België en 20 procent uit Duitsland. Toen de reisadviezen voor veel Nederlandse regio’s werden aangescherpt, kwamen er echter steeds meer annuleringen binnen bij musea en toeristische attracties.

Grafiek 1

Klik op de grafiek voor de interactieve versie


Noord-Holland afhankelijk van buitenlandse toeristen

In grafiek 2 zie je het aantal binnenlandse- en buitenlandse bezoeken per provincie in 2019. Alleen in Noord-Holland is het aantal buitenlandse bezoeken groter dan het aantal binnenlandse bezoeken. Dat merk je gelijk in het landelijke beeld, want Noord-Holland – en dan vooral Amsterdam – is verantwoordelijk voor een groot aantal museumbezoeken, namelijk bijna vijftien miljoen. Een grote uitschieter dus. Zuid-Holland volgt met ruim zes miljoen bezoeken in 2019, maar is wel minder afhankelijk van toeristische bezoeken. In Zuid-Holland is namelijk 18% van de bezoeken buitenlands, omgerekend zijn dat bijna twee miljoen bezoeken.

Grafiek 2

Klik op de grafiek voor de interactieve versie


Lokaal bezoek

Musea hebben financieel dus flink te lijden onder de gevolgen van de coronacrisis. Ook Museum Het Schip in Amsterdam. Directrice Alice Roegholt vertelt dat de bezoeken door buitenlandse toeristen vrijwel geheel wegvallen. “Die markt valt nu stil,” vertelt Roegholt. “Wat we ook merken, is dat mensen uit Nederland zelf minder een dagje of weekendje Amsterdam doen.” Het zijn dus vooral de mensen uit Amsterdam en omgeving die Museum Het Schip bezoeken op dit moment.

Horecasluiting ontmoedigt bezoekers
Dat merkt Roegholt sterk in het aantal bezoekers. Normaal trekt Het Schip gemiddeld 144 bezoekers op een dag, nu zijn dat er slechts 50. Roegholt merkt dat sinds de laatste verscherping van de maatregelen, het weer wat minder gaat. “De sluiting van de horeca ontmoedigt mensen om erop uit te trekken.” zegt Roegholt. Daar probeert Museum Het Schip op in te spelen door bijvoorbeeld lunchpakketjes te verzorgen. “Als culturele instelling wil je naast veiligheid ook gezelligheid bieden. Daar zoeken we dus steeds de balans in.”

Door een vermindering van subsidie verkeert Museum Het Schip in zwaar weer. Teken de petitie om Museum Het Schip te redden: https://petities.nl/petitions/red-museum-het-schip