Foto: Min An, via Pixabay

In een wereld waarin niets zeker is, hebben we soms toch wat houvast nodig. De één gaat bidden, de ander kijkt naar de sterren.

Tik ‘astrology’ in op Instagram en je wordt overladen met resultaten. Van meme-accounts met plaatjes over hoe de kreeft een huilebalk is, tot accounts over hoe je goed gebruik kunt maken van de maanfases. Astrologie is hot, zo blijkt uit de vele volgers die dit soort accounts trekt. En we kijken niet meer alleen naar ons sterrenbeeld zelf, maar naar álle planeten die iets over ons zeggen. Want wat zegt dat maanteken in leeuw over je? En die ascendant in waterman? Het klinkt misschien als hogere wiskunde, maar dat hoeft het niet te zijn. Door de wondere wereld van het world wide web is astrologie is juist heel toegankelijk. Niet gek dus, dat het zo populair is onder jonge mensen.

We lijken dus massaal bezig te zijn met spirituele zaken. De mystic market, waar ook astrologie onder valt, is alleen al in de Verenigde Staten ruim twee miljard dollar waard. In 2019 hadden astrologie-apps wel veertig miljoen dollar omzet. Co–Star en The Pattern zijn voorbeelden van zulke apps. Bij beide apps vul je je geboortetijd, -plaats en -dag in, en op basis hiervan zie je gepersonaliseerde info. Hebben je vrienden het ook? Dan kun je ze toevoegen. De vele memes op platforms als Instagram kun je ook met je vrienden delen. Deze vorm van bezig zijn met astrologie is erg populair, zo blijkt uit het aantal volgers van sommige accounts. @glossy_zodiac heeft bijvoorbeeld 4,2 miljoen volgers, en @thezodiacstea 1,2 miljoen volgers. En dit zijn lang niet de enige twee grote accounts met astromemes. Volgens astrologe en auteur van het boek Venusian Kitchen, Henriëtte Tomassen, zijn die memes alleen maar leuk. “Je wordt zo toch wat bekender met de archetypen.”

Identiteit steeds belangrijker
Memes en apps dragen natuurlijk mooi bij aan de populariteit van astrologie, maar er zijn ook dieper liggende oorzaken.  Een belangrijke reden voor het groeiende draagvlak van astrologie, is dat we steeds meer waarde hechten aan individualisme. We houden ons niet langer vast aan het woordje ‘hoop’, maar nemen liever zelf het heft in handen om de dingen die we willen te bereiken. Daar waar het vroeger vaak nog om de gemeenschapszin draaide, zijn we nu meer opzoek naar onszelf. Het gaat allemaal om identiteit: wie willen we zijn, wat willen we worden? Moeilijke vragen, in een wereld waarin er zoveel keuze is. Tomassen denkt dat astrologie voor sommigen een uitkomst kan zijn. “Astrologie kan fijn zijn voor jonge mensen, want het biedt wat inzicht in jezelf en de wereld,” vertelt ze via Zoom. “Je kunt op zoek gaan naar je eigen interpretatie. Astrologie is niet één vaststaand iets.” Ze vertelt dat het een stuk identiteit biedt, want het biedt inzicht in jezelf én de ander. “Er is geen ‘ik’ zonder de ander.”

"Door mijn maan in steenbok schuif ik mijn emoties onder het tapijt"

Houvast
Naast inzicht in onze identiteit, willen we houvast. Vooral in roerige tijden, zoals nu tijdens de pandemie. Volgens een bericht van de NOS is astrologie sinds de coronacrisis nóg populairder onder jonge mensen. Niet gek, als de wereld in vuur en vlam staat en niemand weet waar we nu écht aan toe zijn. Wetenschapster en eigenaar van het Instagramaccount @maannomade, Priscilla, merkt dat haar account is gegroeid sinds het begin van de coronacrisis. “Ik denk dat dat deels komt door de onzekerheid waar we nu in verkeren. Daarnaast hebben we door corona soms meer tijd.”
Priscilla’s account behandelt de maanstanden en in welke planeet de maan op dat moment staat. Met korte, heldere beschrijvingen, laat ze zien hoe je deze standen kunt gebruiken. Zo is die nieuwe maan in Steenbok ideaal om met je career goals aan de slag te gaan. Priscilla raakte zelf geïnteresseerd in astrologie door een depressie en ze miste een stukje zelfinzicht. Astrologie bood haar dit missende stukje. “Als ik heel veel stress had, ging ik vaak het hele huis schoonmaken. Of ik werkte tot diep in de nacht,” Haar emoties verschoof Priscilla naar de achtergrond en zelf snapte ze niet waarom, tot ze op astrologie stuitte. “Door mijn maan in steenbok schuif ik mijn emoties onder het tapijt. Als ik nu voel dat ik in de doe-modus ga, moet ik juist even stoppen.”

Zingeving
Ook zingeving is belangrijk. We gaan graag op zoek naar de zin van het leven. Omdat we echter steeds minder religieus zijn, kan het moeilijk zijn om die zingeving te vinden. We lijken ons aangetrokken te voelen tot bepaalde religieuze waarden, – naastenliefde, rechtvaardigheid en je inzetten voor een rechtvaardige samenleving – maar gaan hierbij niet over tot (religieuze) actie.
Volgens het CBS is de groep tussen de 18 en 25 jaar relatief gezien het minst religieus. Uit een enquête onder 55 jongeren tussen de 18 en 25, blijkt dat het grootste deel wel of een beetje geïnteresseerd is in astrologie. Deze meerderheid ziet wel een kern van waarheid in outgoing boogschutters en mysterieuze schorpioenen.

Via LocalFocus, door Sammie Druppers

Op de vraag of de respondenten zich herkennen in hun sterrenbeeld, antwoordt weer een meerderheid van wel. En nee, dat zijn echt niet allemaal zweverige vissen. Maar dat terzijde. Een greep uit de antwoorden van de deelnemers: “Het beschrijft je karakter best accurate”, “Ik vind het leuk om uit astrologie af te leiden waarom mensen bepaalde keuzes maken of bepaalde eigenschappen hebben” en “Ik vind het heel bijzonder om van tevoren al een beetje te kunnen zien hoe iemand in elkaar steekt”. Hieruit blijkt dat dat stukje inzicht in jezelf en de ander toch wel heel belangrijk is.

Via Localfocus, door Sammie Druppers

Astrologie als gids
Astrologie kan helpen om toch zingeving in ons leven aan te brengen. En dan niet de light astrologie, zoals de oppervlakkige (maar leuke) memes op Instagram, maar astrologie die dieper gaat. Het werken met de planeten om het beste uit jezelf en allerlei situaties te halen. Die memes vindt Tomassen als astrologe trouwens erg leuk. Maar: een bedreiging is het dan weer niet. “Het is een quick fix. Als je een viersterrenrestaurant hebt, hoef je je niet bedreigd te voelen door de McDonald’s.” Mensen die bij Tomassen in de praktijk komen, lopen ergens in vast. “Welke studie past bij je? Zou je kinderen willen? Dat zijn best levensbepalende beslissingen.” zegt Tomassen. Astrologie biedt ons verwachtingen van onszelf en de wereld, waardoor effectief functioneren mogelijk wordt.

"Memes zijn een quick fix"

Call it magic
Wat astrologie er nog eens bij heeft, is een soort van magie. Vandaag de dag verklaren we vrijwel alles aan de hand van de wetenschap. Dat kan een soort leegte achterlaten, het verstand heeft het gewonnen van de rooskleurigheid. Volgens Priscilla is dit een constante struggle voor de moderne vrouw: rationaliteit versus instinct. Als wetenschapper én hobby-astrologe weet ze hier alles van. “In de wetenschap heb je een hypothese die je uiteindelijk gaat testen, maar bij astrologie heb je die niet,” zegt ze. “Ik heb er wel een tijdje moeite mee gehad dat je het niet echt kunt verklaren.” Priscilla heeft weleens geprobeerd om het uit te pluizen, maar zonder antwoorden. Het proberen te verklaren van astrologie heeft ze inmiddels voor een groot deel losgelaten. “Ik omarm het nu meer als een geloof of visie.”

Al die ingrediënten zorgen uiteindelijk voor een populaire cocktail: astrologie. Er is altijd wel een smaak die bij je past. Je hebt de light astrologie, met memes en apps. Perfect om bekend te raken met het fenomeen en eens te leren wat het nu allemaal inhoudt om een praatgrage tweelingen of loyale leeuw te zijn. Je kunt natuurlijk ook de diepte opzoeken. Misschien loop je ergens in vast of ben je op zoek naar houvast of zingeving. Het is het proberen waard. Mét of zonder astroloog, dat is natuurlijk aan jou. Eén ding is duidelijk: astrologie is toegankelijk voor iedereen. En ja, óók voor de nuchtere stier.

Comments are closed.