Stappen richting duurzame mode: Dutch Sustainable Fashion Week 2024

Stappen richting duurzame mode: Dutch Sustainable Fashion Week 2024

Foto: Lotte Admiraal

Vanaf woensdag 9 oktober tot en met zondag 13 oktober vindt de elfde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week plaats in 10 steden door heel Nederland. Deze week richt zich op het zichtbaar maken van duurzame mode-ontwikkelingen in Nederland. Daarnaast inspireert en stimuleert deze week om directe actie te ondernemen voor een groenere, schonere en eerlijkere mode-industrie.

De UNEP meldt dat de fashionindustrie verantwoordelijk is voor meer dan 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Daarmee is het een van de meest vervuilende en mensonvriendelijke industrieën ter wereld. Het verven en afwerken van de stoffen is de belangrijkste reden van deze hoge uitstoot, omdat er voor de verfprocessen enorme hoeveelheden water verwarmd moeten worden; dit kost veel energie. Daarnaast wordt er elke seconde een vuilniswagen aan textiel weggegooid en verbrand, wat ook bijdraagt aan de hoge CO2-uitstoot.

De kledingindustrie groeit nog steeds enorm; jaarlijks worden er zo’n 150 miljard kledingstukken geproduceerd, waarvan een derde nooit gedragen wordt. In Nederland kopen we bijvoorbeeld al gemiddeld 50 kledingstukken per persoon per jaar. Deze kledingstukken worden gemiddeld zeven keer gedragen. De productie van kleding is de afgelopen vijftien jaar verdubbeld. Om de schadelijke impact van deze industrie op het milieu te verminderen, moet er direct actie worden ondernomen, meldt de WWF.

Een stap naar duurzaamheid

De Dutch Sustainable Fashion Week is gericht op het activeren van mensen om duurzamere keuzes te maken en de levensduur van kledingstukken te verlengen. Door heel Nederland worden er allerlei events, films, shows en workshops georganiseerd met als gezamenlijk doel: een duurzame mode-industrie.

Afgelopen dinsdagavond, 8 oktober, vond de officiële opening van de Dutch Sustainable Fashion Week plaats in de Posthoornkerk in Amsterdam. De week werd afgetrapt met een modeshow waarin de nieuwe couturecollectie genaamd ‘TIME’ van de Perzische modeontwerper Sepehr Maghsoudi te zien was. Niet alleen in zijn collecties is hij bezig met duurzaamheid, ook geeft Maghsoudi verschillende workshops voor jong en oud waarin hij duurzame mode promoot.

Jongeren

Cecile Scheele, initiatiefnemer van de Dutch Sustainable Fashion Week, vertelt dat het programma van deze week met name gericht is op jongeren. ‘Zij zijn de grootverbruikers en de consumenten van de toekomst.’

Uit onderzoek van CNV Internationaal blijkt namelijk dat slechts 16 procent van de jongeren weet wat het betekent om duurzame kleding te dragen. Wel blijkt uit dit onderzoek dat 49 procent van de jongeren liever duurzame kleding zou willen kopen, zelfs als deze duurder is; 61 procent van deze jongeren is namelijk bereid om meer te betalen voor een eerlijk geproduceerd kledingstuk.

 

Bekijk hier de videoreportage over de Dutch Sustainable Fashion Week 2024:

Bekijk hier een videofragment uit onze talkshow waarin wordt gesproken met Bart Pelser, expert op het gebied van vintage en duurzame kleding en founder + CEO ClosetMatchR:

 

 

 

Over de auteur