Focusweek Armoede 2024: armoede onder jongvolwassenen

Focusweek Armoede 2024: armoede onder jongvolwassenen

Kantoorgebouw Movisie - Foto gemaakt door Thijs Sanders.

In de week van 14 oktober is de Focusweek Armoede 2024. Dit wordt georganiseerd door Movisie en gedurende de week worden er verschillende activiteiten gehouden om armoede beter te begrijpen. Ook voor jongvolwassenen is armoede een groot probleem in Nederland.

Volgens het CBS zijn er in Nederland zo’n 500.000 mensen die in armoede leven. Dat is ongeveer 3,1% van de bevolking. Maar de grens van wanneer je in armoede leeft is onduidelijk. Andere organisaties zoals ArmoedeFonds en Hulp Bij Armoede leven tussen de 900.000 en 1.000.000 mensen in armoede. Over jongvolwassenen zijn niet veel nauwkeurige cijfers bekend maar ook deze groep wordt getroffen door armoede.

Mirjam Andries is projectleider bij Movisie. “Er is onlangs onderzoek verschenen dat veel jongeren financiële problemen ervaren maar het is een enorm taboeonderwerp. Jongeren vinden het moeilijk om het bespreekbaar te maken. Hierdoor wachten ze te lang met het zoeken naar hulp waardoor de problemen alleen maar groter worden.”

Er zijn ook organisaties die hulp bieden aan jongvolwassenen die in armoede leven. Bijvoorbeeld SchuldHulpMaatje die mensen in de schulden helpen van hun schulden af te komen. Ook Kinderhulp biedt hulp aan deze doelgroep. Al zegt de naam dat ze focussen op kinderen, begeleiden ze ook jongvolwassen die moeite hebben om zelfstandig te worden of moeite hebben om met geld om te gaan.

Lotte Meerhoff is woordvoerster bij ArmoedeFonds. “Wij steunen zo’n 1000 organisaties in Nederland, bijvoorbeeld SchuldHulpMaatje die jongvolwassenen helpen, voedselbanken die jongeren bedienen tot mensen die even meekijken met je financiën. Maar ook organisaties die producten leveren die jongvolwassenen ook nodig hebben zoals verzorgingsproducten maar ook schoolspullen als ze nog op school zitten.”

Bekijk hieronder de bijbehorende audio-reportage:

Over de auteur

Thijs Sanders

Mijn naam is Thijs Sanders, ik ben 18 en woon in Nieuwegein. Ik zit op de school voor journalistiek in Utrecht. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in verhalen schrijven en de waarheid naar bovenhalen. Sinds 1 september probeer ik zoveel mogelijk nieuws te vergaren in Utrecht centrum. In de toekomst hoop ik voor een sportkrant te kunnen werken.