Dag van de doggybag: voedselverspilling tegengaan door middel van doggybags

Dag van de doggybag: voedselverspilling tegengaan door middel van doggybags

Café en patisserie Ayintap

Tekst: Emma Daverveld

 

Lombok – Papieren tasjes voor de restjes van uw eten, steeds meer restaurants bieden het aan. De dag van de doggybag komt eraan, namelijk 9 oktober. Hierdoor worden de mensen gestimuleerd om een tasje mee te vragen voor hun eten als ze het niet meer op kunnen. Ook het café en patisserie Ayintap doet eraan mee. Ze zijn goed voor het milieu want dan wordt er minder voedsel verspild. Maar het is ook goed voor je eigen portemonnee, je geeft dan geen geld uit aan eten wat dan wordt weggegooid.

De restjes eten komen van de keuken af en zijn klaar om in een papieren zak te worden gedaan. De serveerster doet het eten met een paar servetten in de doggybag. ‘Hier is uw doggybag, geniet er nog lekker van.’ En de klant loopt tevreden het restaurant uit. Je hoort steeds vaker dat mensen hun eten mee naar huis nemen in een restaurant, het is beter voor het milieu en je hebt je geld niet uitgegeven aan iets wat je uiteindelijk niet op eet. Niet elk restaurant heeft een specifieke doggybag, maar ze hebben altijd bakjes of plastic- en papieren zakken. Ook café en patisserie Ayintap gevestigd in Lombok is één van de vele restaurants die stimuleren een doggybag mee naar huis te nemen. Ze hebben vele papieren zakken en bakjes voor de restjes. Ze vinden het fijn als een klant erom vraagt, dan hoeven ze het eten niet weg te gooien.

‘Het is erg verschillend, vooral ouders met kinderen vragen of ze het eten mee mogen nemen naar huis,’ zegt medewerker van Ayintap café en patisserie Nisring, ‘als kinderen hun brood bijvoorbeeld niet op kunnen nemen ze het vaak mee. Maar vaak laten mensen het eten op hun bord liggen en vragen niet of ze het mee kunnen nemen.’ Een broodje kun je makkelijk meevragen naar huis, maar hoe zit het nou als je je soep niet op kunt, maar toch wilt meenemen omdat het zo lekker is? ‘Er wordt eigenlijk nooit gevraagd om soep mee naar huis te nemen, maar als ernaar wordt gevraagd hebben wij altijd wegwerpbakjes met deksel waar we de soep eventueel in kunnen doen.’

Doggybag meevragen

‘Ik vraag altijd of ik mijn eten mee mag nemen als ik het niet op kan’, zegt Stijn Repkes (18), die een hap van zijn Turkse bagel neemt. ‘Ik vind het goed als mensen het vragen, je gooit geen eten en geen geld weg. Ik heb er immers voor betaald, en het zou zonde zijn als zoiets lekkers dan wordt weggegooid.’

Niet veel mensen durven het te vragen, ze zijn bang dat je raar aan wordt gekeken en vinden het vernederend. Maar dat gebeurt niet meer, tegenwoordig hebben alle restaurants papieren zakken waar ze het eten in kunnen doen. Restaurants willen ook liever geen voedsel verspillen. De klant is blij, maar ook de chef. Die heeft het natuurlijk gemaakt, het is dan een compliment naar de chef als klanten het graag mee naar huis willen nemen.

Met twee volle boodschappentassen loopt Dianne Vloet (52) de supermarkt uit. ‘Wij letten thuis ook goed op met wat we wel en niet weggooien. Ik ga niet vaak uiteten,’ zegt ze, ‘maar als ik vol zit heb ik de neiging om het eten te laten staan. Mijn man herinnerd mij er dan aan dat ik het ook mee naar huis kan nemen. Het is inderdaad een goed idee om het mee te nemen, dan kan ik de dag erna nog van het lekkere eten genieten.’

Niet iedereen denkt hetzelfde over de doggybag, zoals Chantal van Dijk (69). ‘Vroeger aten we gewoon alles op, ook al waren het flinke porties’, zegt ze terwijl ze een slok van haar drinken neemt. ‘Ik heb er niet echt mijn mening over, mensen mogen natuurlijk doen wat ze willen. Maar we moeten het niet gaan overdrijven.’

Voedselverspilling in Nederland

Volgens Greendish zijn er nu ook initiatieven vanuit restaurants en winkels waarbij ze doggybags uitgeven met de restjes uit de keuken voor een klein bedrag. Allemaal om ervoor te zorgen dat er minder voedselverspilling is. De totale hoeveelheid voedselverspilling ligt op dit moment tussen de 106 en 157 kg voedsel per persoon, dat is ongeveer 2000 ton voedsel dat wordt verspild. Tijdens de productie van voedsel worden erg veel grondstoffen verbruikt, voor bijvoorbeeld één kilo vlees is ongeveer 10.000 liter water nodig. Als het vlees niet wordt opgegeten, is er dus 10.000 liter water onnodig verspild.

Over de auteur

Emma Daverveld

Mijn naam is Emma (2004) en ik studeer journalistiek aan de Hogeschool in Utrecht. Ik kom uit Brabant maar ik woon nu op mezelf in Zeist. Deze studie past goed bij mij omdat ik ontzettend nieuwsgierig ben en ik sta open voor nieuwe dingen, ik vind het dus ook erg leuk om hier over te schrijven. Ik weet nog niet precies welke richting ik op wil maar deze studie is al een goed begin!