Ook interesse in duurzaam wonen?

Ook interesse in duurzaam wonen?

Afgelopen periode hebben wij aan een opdracht voor de organisatie de Nationale Duurzame Huizen Route gewerkt. Dit is een online platform waar iedereen die interesse heeft in duurzaam wonen, informatie kan vinden en ervaringen kan bekijken.

Introductie Nationale Duurzame Huizen Route
Middels het platform kunnen geïnteresseerden contact zoeken met huiseigenaren van een duurzame woning. Tweemaal per jaar wordt er een fysieke dag georganiseerd waarop mensen in heel Nederland hun duurzame woning kunnen openstellen voor geïnteresseerden die willen langskomen. Door deze bezichtigingen kunnen bezoekers inspiratie opdoen voor eventuele duurzame toepassingen in hun eigen woning. Afgelopen jaar vonden de Duurzame Huizen Routes plaats op 30 oktober en 6 november. Verder worden er ook jaarlijks in het voorjaar thematours georganiseerd waar je wederom als geïnteresseerde duurzame woningen kunt bezoeken, maar dan ligt de focus op specifieke thema’s. Tot slot is er elke twee jaar een verkiezing voor het ‘Duurzaamste Huis van Nederland’.

De opdracht
Voor ons lag tijdens het project de focus op de Duurzame Huizen Routes die plaats hebben gevonden in 2021. De opdrachtgever heeft na afloop van dit evenement een enquête rondgestuurd naar de mensen die hun huis hebben opengesteld én een enquête rondgestuurd naar de mensen die één of meerdere woningen hebben bezocht. In deze enquêtes werd er voornamelijk gevraagd naar het bezoek, de promotie en wat men van de organisatie van het evenement vond. De opdracht bestond enerzijds uit het analyseren van de twee enquêtes en anderzijds uit het visueel vormgeven van de uitkomsten. Het belangrijkste doel voor de eindvisualisatie was om de huiseigenaren en bezoekers het effect van het openstellen van hun woning en hun bezoek te laten zien.

Het proces
We zijn begonnen met het analyseren van de vragenlijsten. Al snel kwamen we tot de conclusie dat er met name kwalitatieve data was verzameld, wat het categoriseren van de informatie lastig maakte. De enquêtes bestonden voornamelijk uit open vragen, waardoor de antwoorden vaak de vorm van woorden hadden. Dit heeft geleid tot een grote diversiteit aan antwoorden. Om deze reden hebben we richting de opdrachtgever een advies uitgebracht voor het mogelijk verbeteren van toekomstige enquêtes.

Voor het opschonen van de data hebben we de tool OpenRefine gebruikt. Nadat dit was gelukt, zijn we aan de slag gegaan met het schetsen en uitwerken van mogelijke ideeën voor de visualisaties. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om verschillende mini visuals te ontwerpen, waar elke individuele visualisatie informatie vrijgeeft over een bepaald deelonderwerp. Het eerste aangeleverde prototype was een conceptversie van een mini jaarverslag waarin alle visualisaties naar voren kwamen. Na overleg met de opdrachtgever hebben we besloten om meer naar één infographic toe te werken in plaats van meerdere bladzijdes. Mede omdat het jaarverslag door de Nationale Duurzame Huizen Route wordt uitbesteed aan een externe opdrachtgever én omdat een infographic toegankelijker is voor op de website.

De eindvisualisatie
Voor de infographic zijn er opnieuw verschillende schetsen gemaakt. Er is gekozen voor de schets van een groot huis, waarin elke kamer een eigen visualisatie uitlicht. Het toegepaste kleurgebruik en de lettertypes komen voort uit het brandbook van de organisatie. Visuals die onder andere in het huis naar voren komen, zijn cirkeldiagrammen en een interactieve kaart. Iedere visualisatie representeert een vraag uit de enquêtes. Het is een vrolijke en aantrekkelijke infographic geworden, waarin alle informatie die de organisatie graag naar voren wilde laten komen, verwerkt is. De uitwerking sluit daarmee goed aan op de beoogde doelstelling. Als kers op de taart is de infographic volledig interactief gemaakt, waardoor het mogelijk is om alle mini visualisaties van dichterbij te bekijken.

https://view.genial.ly/61e93b476c668d0012c07efb

Helen Thissen, Jermaine Symons, Ranoy de Graaf & Nina van der Werf

01-02-2022

Over de auteur