Fietsend naar de middelbare school, goed voor de gezondheid?

Fietsend naar de middelbare school, goed voor de gezondheid?

Children on bikes riding in the city in group

Het nieuwe seizoen is inmiddels aangebroken, en dat is zeker voor de fietsers van Nederland goed te merken. De bladeren vallen van de bomen, de zon gaat vroeger onder, maar de grootste en vervelendste verandering in het weer is de regen. Als de fiets je dagelijkse vervoermiddel is, zul je hier vast iets van gemerkt hebben. Een groep die vaak op de fiets zit zijn middelbare scholieren. Toch is het goed voor de gezondheid, ondanks het onprettige weer, om wel die fiets te blijven pakken.

Hoelang fietsen deze middelbare scholieren dan gemiddeld? De gemiddelde afstand die kinderen van de middelbare school moeten fietsen verschilt per gemeente. Omdat niet overal evenveel scholen aanwezig zijn, is de een wat langer onderweg dan de ander. Je ziet hierbij een trend dat met name in de randstad de kinderen minder ver moeten fietsen, gemiddeld minder dan twee kilometer, en in Zeeland dit minder vaak voorkomt.


Hierbij zoomen we in op twee verschillende gemeentes: Noord-Beveland (in Zeeland) en Hilversum (in Utrecht). Dit zijn twee uitersten waarbij er een groot verschil zit tussen de gemiddelde afstand die kinderen van de middelbare school moeten fietsen. Maar zit er ook een verband tussen de fietsafstand en het hoeveelheid verkeersongevallen op de fiets? Zoals hieronder te zien in de twee kaarten van deze gemeentes, zijn er meer verkeersongevallen op de fiets in Hilversum, waar gemiddeld minder lang wordt gefietst naar de middelbare school.




Maar betekend regelmatig langer fietsen dan ook beter is voor de gezondheid? In de volgende kaart is te zien dat van alle soorten voertuigen, de fiets veruit de meeste ongevallen voorkomen. Na de fiets komt de bromfiets, gevolgd door de snorfiets. Opmerkelijk is dat er een trend te zien is in toenemende fietsongevallen sinds 2015. Dit komt door de toenemende populariteit van E-bikes.


Volgens de ANWB is fietsen gezond voor je. Ook kleine stukjes tellen mee in de verbetering van de gezondheid. Dit verklaart de ANWB door uit te leggen dat het belangrijk is om het lange zitten te onderbreken. Dit is iets wat middelbare scholieren dagelijks uren achter elkaar moeten doen. Ook knapt een mens op van lekker buiten zijn in de frisse lucht.

Ondanks deze voordelen is het goed om toch op te passen wanneer je dit tweewielig vervoermiddel pakt. Wanneer je een hoger risico loopt op ongevallen is het des te belangrijker om voorzichtig te zijn op de fiets.

Bronnen:

<a href=”https://www.freepik.com/free-photo/children-bikes-riding-city_23689014.htm#query=biking%20to%20school&position=5&from_view=search&track=sph”>Image by frimufilms</a> on FreepikĀ 
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/80305ned/table?dl=695CE
https://www.anwb.nl/fiets/tips/fietsen-is-gezond
https://www.businessinsider.nl/elektrische-fiets-populair-totale-verkoop/

Over de auteur