CBS: Explainer video Studiefinanciering

CBS: Explainer video Studiefinanciering

Voor ons project binnen de minor Datavisualisatie en Infographics hebben we gesolliciteerd naar het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek), waarbij de opdracht was om in samenwerking met deze opdrachtgever een explainer video te maken.  

Opdracht en opdrachtgever 

Het CBS houdt verschillende onderwerpen statistieken bij en geeft deze duidelijk weer in tabel-en visualisatievormen zodat deze geraadpleegd en gedownload worden door journalisten, onderzoekers en andere vergelijkbare belanghebbenden.

Na kort overleg met de opdrachtgever was het duidelijk dat wij een video mochten maken naar eigen keuze, zowel wat het onderwerp als de vorm betreft. Toen wij als groep samen gingen zitten om een onderwerp voor de video te kiezen werd deze al vrij snel duidelijk: Wij hadden alle drie een heel vaag idee wat het nieuwe leenstelsel zal gaan doen met ons als studenten of toekomstige studenten. Hierdoor vonden wij het belangrijk om hier onderzoek naar te doen en leeftijdsgenoten te informeren over de nieuwe regeling. Zo kwam de onderzoeksvraag; Wat voor effect zal het nieuwe leenstelsel op HBO/WO studenten hebben?  

Explainer video 

De titel van onze video werd: “Oude liefde terug voor studenten, of toch weer genaaid?” Wij hadden hiervoor gekozen omdat we bij het maken van de video de humoristische kant wilden opzoeken wat na overleg met het CBS ook als leuk idee werd gezien. Verder hebben wij in onze video verschillende dingen uitgelicht. Zo begonnen we met de totale studieschuld van alle studenten bij elkaar. Dit hadden wij aan het begin als pakkende intro van de video, een manier om te zorgen dat de kijker de rest van de video ook wil zien omdat het bedrag wat hieruit kwam aardig hoog was.  

Doelgroep onderzoek 

Om een inzicht te krijgen over de kennis van de studenten over de studiefinanciering, is er een enquête uitgezet. Hier hebben 32 studenten op gereageerd. Hieruit zijn interviews gekomen en is er gevraagd naar de mening van studenten. Een aantal quotes hebben we in de video verwerkt, om zo de reacties van de studenten te betrekken.

Wat laten we zien?   

In de video hebben we natuurlijk ook het nieuwe leenstelsel uitgelegd. Om ook voldoende context te bieden, hebben we ook de basisbeurs voor 2015 uitgelegd en het huidige leenstelsel. Zo bieden we een uitgebreid beeld over hoe de oude, huidige en nieuwe situaties in elkaar steken, zodat een student weet waar die aan toe is en waar deze recht op heeft.  

Daarna hebben we om het nog tastbaarder te maken voor de studenten een persona opgesteld en deze de stappen laten doorlopen die een student tijdens zijn of haar carrière zal afleggen en het systeem en het tijdspad waarbinnen de student zijn studieschuld aflost. 

De video is gemaakt met Adobe rush en Adobe After Effects. Voordat de minor begon waren wij allemaal niet bekend met deze propgramma’s. Wij hebben dus eerst de programma’s moeten leren kennen en begrijpen voordat we er een video mee konden maken. 

Onze explainer video geeft kort en krachtige informatie voor huidige en toekomstige studenten over hoe het leenstelsel werkt, werkte en zal werken. Voor de laatste groep helpt de video om zich te oriënteren en informeren over het leenstelsel waar deze toekomstige studenten in zullen vallen. 

De video’s gaan wij aan het CBS opleveren als YouTube video en als een YouTube short. Wij denken dat YouTube het beste platform is voor onze video’s. Ook gaan we een goede beschrijving erbij opleveren, zodat het compleet is. 

Bekijk de video!

Over de auteur