Hoelang houdt “klimaatverandering” jouw aandacht?

Hoelang houdt “klimaatverandering” jouw aandacht?

“Klimaatverandering”, heb jij dat wel eens opgezocht op Google? Laat dit nou een erg veel voorkomende zoekterm zijn op 22 april 2022. Op deze dag werd er een IPCC-rapport gepubliceerd. De IPCC (Intergovermental Panel on Climate Change) is een wetenschappelijke organisatie, opgericht door de Verenigde Naties. In dit rapport staat bijvoorbeeld hoelang de wereld nog fossiele brandstoffen kan blijven gebruiken, mogelijke oplossingen voor het klimaatprobleem en dat vanaf nu alles uit de kast gehaald moet worden om klimaatverandering tegen te gaan.

Ieder jaar op 22 april is het Earth Day. Op deze dag wordt er bewustzijn gevraagd voor de staat van de aarde en ieders eigen aandeel hieraan. Op deze dag worden er door mensen, organisaties en bedrijven in wel 190 landen campagnes georganiseerd om aandacht te vragen voor milieuvervuiling, het welzijn van de aarde en klimaatverandering.

Bij de zoektermen “opwarming” en “milieu” is in de week van 22 april 2022 ook een stijging te zien. De weken en maanden erna daalt het aantal van deze gezochte zoektermen weer. Hieruit kunnen we concluderen dat wanneer er nieuws over dit onderwerp in de vorm van nieuwe informatie, rapporten of politieke uitspraken komen, dit maar kort de aandacht trekt en daarna snel weg zakt.

Verantwoording.
De gebruikte dataset is afkomstig van googletrends, hier kun je bekijken welke onderwerpen, zoektermen of websites veel in een periode worden bezocht op Google. De zoektermen die wij weergeven in onze datavisualisatie zijn ‘Klimaatverandering”, “opwarming” en “milieu”. Googletrends geeft geen absolute getallen weer. De grafiek bestaat uit de zoekinteresse ten opzichte van het hoogste punt in het diagram voor de betreffende periode.

Kevin De Jong, Saar Jansen
18 oktober 2023

Over de auteur