Koning immuun voor belasting, maar ook voor inflatie?

Koning immuun voor belasting, maar ook voor inflatie?

Wij merken het allemaal, alles wordt duurder. We zijn steeds meer geld kwijt aan noodzakelijke middelen, zoals gas, elektriciteit en boodschappen. Het inflatiecijfer is de afgelopen 10 jaar nog niet zo hoog geweest als op dit moment en dit cijfer blijft alsmaar stijgen. Salarissen worden door dit toenemende cijfer ook iets opgehoogd. Echter verhogen de salarissen niet met hetzelfde percentage als de inflatie. Om hier een voorbeeld van te geven is het salaris van de koning de afgelopen 10 jaar tegen de inflatie (%) de afgelopen 10 jaar afgezet. Daarbij is ook een voorspelling gemaakt voor het salaris van de koning in 2023 en voor het inflatiecijfer dit jaar (2022) en volgend jaar (2023).

Uit de grafiek is te concluderen dat de afgelopen jaren de inflatie alleen maar is gestegen. Echter heeft het inflatiecijfer het ene jaar een hoger percentage (ten opzichte van het jaar daarvoor) dan het andere jaar. Ook het salaris van de koning is de afgelopen 10 jaar blijven stijgen met steeds een andere hoeveelheid per jaar. Uit deze informatie kan geconcludeerd worden dat het inflatiepercentage niet de ‘hoeveelheid salarisverhoging’ van de koning ieder jaar bepaald. In sommige jaren, wanneer het inflatiecijfer relatief laag was, steeg het salaris van de koning met een grote hoeveelheid, zoals te zien is in 2016. De verhoging in het salaris van de koning heeft dus (ook) met andere factoren dan de inflatie te maken.

Dit jaar verwachten wij in Nederland het hoogste inflatiecijfer te behalen van de afgelopen 10 jaar. In 2021 hadden we, net als de rest van de wereld, ook al te maken met inflatie. In Europa was dit goed te merken, maar toch verschilde dit inflatiecijfer (%) in 2021 tussen West-Europese landen met elkaar.

In de grafiek is te zien dat Duitsland in 2021 gemiddelde het hoogste inflatiecijfer (%) had van de landen in West-Europa. Frankrijk aan de andere kant had in 2021 gemiddeld het laagste inflatiecijfer (%) van West-Europa. Het gemiddelde inflatiecijfer van West-Europa lag op 2,45%. België lag met een inflatiecijfer van 2,44% het dichtst bij dit gemiddelde.

In 2021 stonden wij als 3e op de ranglijst van inflatiecijfers, de vraag is nu op welke plek Nederland dit jaar zal staan.

Bronnen

https://www.inflation.eu/nl/inflatiecijfers/cpi-inflatie-2021.aspx

https://www.businessinsider.nl/koning-willem-alexander-salaris-inkomen-2015-823-000-euro-496916/

https://www.businessinsider.nl/koning-willem-alexander-salaris-inkomen-uitkering-587551/

https://www.ad.nl/politiek/koning-krijgt-salarisverhoging-inkomen-van-902-000-euro-in-2018~aa4c1252/

https://loonwijzer.nl/salaris/vipsalarissen/willem-alexander-and-maxima

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/koning-doorbreekt-de-grens-van-1-miljoen-inkomen-stijgt-met-9-000-euro~be50f1f8/

Over de auteur