Kun je bouwen op Rutte?

Kun je bouwen op Rutte?

woningmarkt in Nederland

Het is weer bijna zover, Prinsjesdag komt er weer aan! Onze koning zal op deze derde dinsdag in september de jaarlijkse troonrede voorlezen. Hierna zal de minister van Financiën met ‘het koffertje’ naar de Tweede Kamer gaan. Hierin zit de miljoenennota en de rijksbegroting voor komend jaar in. Hierin staat hoeveel geld de regering het komende jaar beschikbaar stelt voor bepaalde plannen. Waarschijnlijk zijn er een hoop mensen die zich afvragen of hier plannen over de huidige woningmarkt zijn inbegrepen. Wat zal er komend jaar aan dit probleem worden gedaan? Hoeveel geld wordt er vrijgemaakt om het woningtekort en de hoge koopprijzen te stabiliseren? 

Woningmarkt probleem + situatie

Het afgelopen jaar zijn de prijsstijgingen van koopwoningen het hoogst geweest sinds december 2000. Hierbij speelt het feit dat het aantal te koop staande huizen relatief laag is dan eerdere jaren een grote rol. Dit heeft als gevolg dat het overbieden op koopwoningen nodig is en de wachtlijsten steeds meer toenemen. Hierdoor is het steeds lastiger voor starters en huishoudens met lage-/middeninkomens om een betaalbare woning te vinden. Daarnaast wordt het gat tussen huurders en woningbezitters hoger; de huizen van woningbezitters stijgen in waarde, terwijl het voor huurders steeds lastiger is om de koopmarkt in te stappen.

Protest

Naar aanleiding van deze onhoudbare situatie, heeft er op 12 september 2021 een protest plaatsgevonden in het Westerpark, te Amsterdam. Ruim 150.000 demonstranten kwamen hierheen om een zich te laten horen over de onvrede omtrent het huidige woonbeleid. De demonstranten wendden zich tot minister president Rutte met spandoeken als: “Op Rutte kan je niet bouwen”. Maar wat zou onze minister aan deze verhitte woningmarkt moeten veranderen volgens de demonstranten? Volgens deskundigen is er helaas geen snelle oplossing voor deze problematiek. Wel zou het protest de regering kunnen aanwakkeren om na te denken over lange termijn oplossingen. Eén oplossing zou namelijk kunnen zijn om extra woningen te bouwen. Dit klinkt misschien logisch, maar om dit te realiseren is er een heel nieuw politiek woningbeleid nodig, en dit zou nog wel eens een probleem kunnen zijn met een kabinet wat demissionair is verklaard. Volgens Boelhouwer, docent aan de TU delft, is het voornaamste streven om nu financiën beschikbaar te stellen voor nieuwbouw. Of onze minister hier naar luistert, en op Prinsjesdag inderdaad geld vrijmaakt in de rijksbegroting voor deze nieuwbouw, is voor ons nu nog de vraag.

Provincies 

Maar hoe zit het met de verschillende provincies in Nederland? Wat is voorraad aan woningen binnen deze provincies? Volgens ABF Research heeft Nederland op dit moment een woningtekort van 331.000 woningen. Figuur 2 laat de voorraad aan woningen zien binnen ons land, per provincie. Veel woningen, veel bewoond en dus ook geen of nauwelijks woningen die nog plek hebben voor een nieuw gezin. Niet zo gek dat ABF Research uitkomt op een tekort van 331.000 woningen.

Misschien is het nog wel een belangrijkere vraag hoe de woningmarkt er in de toekomst uit gaat zien. Nog steeds een groot tekort, en huizen die voor abnormale prijzen worden verkocht? Of kunnen we echt bouwen op Rutte? We zullen het horen op de derde dinsdag van september, Prinsjesdag.

Over de auteur