Nederland in top 5 van laagste schulden onder Eurolanden

Nederland in top 5 van laagste schulden onder Eurolanden

Geldproblemen en inflatie staan als gespreksonderwerp momenteel vooraan als het gaat over de economie in Nederland. Na Prinsjesdag vonden wij het tijd om te kijken hoe het er met een ander deel van de economie van ons land voor staat, namelijk de staatsschuld. 

Waar ons kikkerlandje in 2005 nog een staatsschuld van 275 miljard euro had, heeft Nederland inmiddels een staatsschuld opgebouwd van 481 miljard euro. Een flink bedrag, maar dit valt mee als het vergeleken wordt met andere Europese landen (CBS, 2024).

  

Het vergelijken van alleen de staatsschuld op zich zou geen correct beeld geven. Om hier een beter beeld van te krijgen wordt de staatsschuld tegenover de totale omvang van de economie van een land gezet. Zo komt de schuldquote tot stand, hier kan beter mee vergeleken worden (CBS, 2024). 

Als bijvoorbeeld de staatsschuld van Nederland van 481 miljard tegenover de totale omvang van de economie gezet wordt, komt hier een schuldquote van iets meer dan 46 procent uit. Ofwel, de schuldquote van Nederland bedraagt iets meer dan 46 procent van de totale economie van Nederland (Business Insider Nederland, 2024). 

De landen die het meest uitschieten zijn Griekenland, Italië, Estland en Luxemburg. Waar Griekenland zich nog steeds aan het herstellen is van de crisis in 2010, is de reden voor de lage quote van Italië niet direct te plaatsen. Aan de andere kant van het spectrum vindt men landen terug als Luxemburg en dus ook Nederland. Het misschien wel opvallendste land dat hier ook terug te vinden is, is Estland. In de onderstaande kaart is het vergelijk gemaakt tussen de schuldquote van 20 Europese landen. (Business Insider Nederland, 2024). 

In 2023 heeft Nederland ook de laagste schuldquote die het de afgelopen 15 jaar heeft gehad. Met een daling van meer dan 0,3 procent ten opzichte van het jaar daarvoor daalt de quote van ons land nu al voor het vierde jaar op rij. Ook in de toekomst lijkt deze daling zich nog voort te zetten (CBS, 2024).

   

Dit is de bron van de data: 

https://longreads.cbs.nl/nederland-in-cijfers-2024/hoe-groot-is-de-nederlandse-overheidsschuld/  

Overige bronnen: 

https://www.businessinsider.nl/ 

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/38/laagste-schuldquote-van-de-overheid-in-15-jaar 

Over de auteur