Inflatie hoger dan we denken?

Inflatie hoger dan we denken?

Het leven wordt steeds duurder. Je leest vaak dat er inflatie is van 2% of van 3%. Dit klinkt niet als veel maar is dit ook zo? Hoeveel impact heeft dit?

Inflatie wordt berekend aan de hand van het consumentenprijsindex, het CPI. Het CPI is een ‘’Indexcijfer dat het prijsverloop weergeeft van een pakket goederen en diensten zoals dit gemiddeld wordt aangeschaft door alle huishoudens in Nederland’’ aldus het CBS. Hier vallen onder andere voedingsmiddelen, huishoudelijke apparaten, auto’s, woningdiensten en belastingen onder. Het CPI geeft dus een beeld weer met hoeveel procent de uitgaven van personen/huishoudens toenemen.

Hieronder hebben wij het CPI van de afgelopen 10 jaar weergegeven.

Vaak is de mutatie jaarlijks maar een toename van enkele procentpunten dus dit lijkt weinig invloed te hebben op ieders portemonnee. Echter is de groei natuurlijk een soort samengestelde interest (rente op rente).  Dit zorgt ervoor dat jaar op jaar de prijzen exponentieel groeien en de kosten hoger oplopen dan je waarschijnlijk in eerste instantie dacht.

Hieronder hebben wij dit proberen weer te geven door te beginnen met een prijs van 100 euro en deze jaarlijks te muteren met het CPI waarna we deze uitkomst weer muteren met het CPI van het volgende jaar enzovoorts.

Na tien jaar is het pakket goederen van 100 euro gegroeid tot 134,35 euro. Dit is hoger dan als je de CPI’s simpelweg zou optellen (30,2). Dit is het verschil na 10 jaar, je kunt je al voorstellen wat het verschil na 20 of 30 jaar wel niet is…

20 september 2023

Geschreven door: Storm Raats & Ruben Overbeek

Over de auteur