Tijd voor een functioneringsgesprek met de koning?

Tijd voor een functioneringsgesprek met de koning?

Prinsjesdag is voor velen het moment om hun steun of haat aan het koningshuis een vorm te geven. Gouden koetsen, prinsessen in extravagante jurken en publiek in alle hoeken van Den Haag. Maar hoe heeft het publiekelijke rapportcijfer van koning Willem-Alexander zich ontwikkeld sinds zijn troonaantrede in 2013? En heeft het rapportcijfer gevolgen voor zijn jaarlijkse uitkering?

Jaarlijks doet IPSOS in opdracht van NOS een onderzoek naar het rapportcijfer dat het publiek de koninklijke familie geeft. De algemene trend van dit cijfer loopt neerwaarts, elk jaar wordt het cijfer dat Nederlanders de koning en koningin geven lager. Het ministerie van Algemene Zaken houdt bij wat de koning jaarlijks aan uitkering verdient. Kleine disclaimer: de gemiddelde Nederlander zou hier meerdere jaren van kunnen vertoeven. Wat opvalt is dat, hoewel het rapportcijfer van Willem-Alexander ieder jaar zakt, de uitkering van de koning elk jaar stijgt.

Zeker vanaf 2020 laat het imago van de koning hem in de steek. Wellicht is zijn vakantiegedrag of de viering van zijn dochters verjaardag mid-coronatijd een grote deuk in zijn functioneren en vertrouwen geweest. Waar het bij “normale” werknemers binnen een bedrijf afhankelijk is van hun functioneren wat zij betaald krijgen voor hun werkzaamheden, lijkt de koning hier immuun voor te zijn. De tevredenheid van het volk over het functioneren van Willem-Alexander neemt af, wellicht is het tijd voor een functioneringsgesprek met de koning?

Over de auteur