Huizenprijzen stijgen

Huizenprijzen stijgen

Huizenprijzen stijgen

De huizenprijzen stijgen al jaren en de verwachting is dat ze nog wel een tijdje door blijven stijgen. In de grafiek hieronder is te zien dat sinds 2000 de woningen twee keer zo duur zijn geworden. Sinds 2014 is er in de grafiek een stijgende lijn te zien die aanhoudt tot eind 2020. Vanaf dat jaar gaat de lijn wat naar beneden. Volgens de ABN AMRO gaat de lijn in 2024 weer gestaagd omhoog. Dit is nog niet te zien in de grafiek.

Het modaal inkomen, was volgens de mkbservicedesk in Nederland in 2000 net onder de € 25.000. In 2023 is dat € 40.000 bruto per jaar. Dat is een stijging van € 15.000 in 23 jaar.

 

 

In Noord-Holland wil je geen huis kopen.

De huizenprijzen in Groningen, Friesland, Zeeland en Limburg zijn het laagste. De huizenprijzen in deze gebieden is ongeveer 300.000 euro. Dit kan verschillende redenen hebben, maar deze zijn niet bekent. In Noord-Holland en Utrecht zijn de huizenprijzen gemiddeld het hoogst. Hier betaal je al snel 500.000 euro voor een woning. De andere gemeentes liggen er een beetje tussen.

Portugal hogere huizenprijzen?

Als er wordt gekeken naar hoe Europa ervoor staat ziet men dat de huizenprijzen ten overstaande van de inkomsten in Nederland niet het hoogste van Europa zijn. We hebben dit onder ande

re toegepast omdat de verschillende landen duidelijker verschil zit in inkomen en huisprijs ten opzichte van de provincies. Het hoogste percentage van huizenprijzen ten overstaande van de inkomsten wordt toebedeeld aan Portugal. Volgens de Idealista komt dit doordat veel rijke buitelanders huizen kopen. Hierdoor stijgt het gemiddelde enorm.

Hoe staat Nederland ervoor ten opzichte van Europa?

Vooral in Europees niveau is het verschil tussen huisprijs en inkomen goed te zien. Nederland zit zeker wel in de top als het gaat om hoge huizenprijzen ten opzichte van de inkomsten. Met ongeveer 40 procent zit Nederland in de top vijf. Roemenië heeft het laagste percentage. De huizenprijzen zijn nog redelijk gelijk ten overstaande van de inkomsten die mensen daar verdienen.

Over de auteur