Motivatie binnen verschillende disciplines bij sportschool Kratistos

Motivatie binnen verschillende disciplines bij sportschool Kratistos

Kratistos is een fitness locatie onderdeel van het sportcentrum Olympus. Gelegen op de begane grond van P+R Utrecht Science Park. In deze sportschool worden verschillende sporten beoefend, deze sporten worden disciplines genoemd. De disciplines bestaan uit: Bodybuilding, Calisthenics, Gewichtheffen, Powerlifting en Strongman.

Iedereen die lid is van sportcentrum Olympus, is in het bezig van een Olympas. Met een geldige pas mag er gebruik gemaakt worden van alles wat bij Olympos hoort, waaronder ook Kratistos. Naast het hebben van een Olympas, is het ook mogelijk om je in te schrijven bij een vereniging. De vereniging die de hierboven genoemde krachtsporten beoefend, heet Obelix. 

Wij hebben een enquête uitgezet bij leden van Obelix, met de vragen welke disciplines mensen beoefenen en wat hun motivatie is. 23 sporters hebben de enquête beantwoord. Deze sporters bestaan alleen maar uit studenten. 

De sportschool is geopend meestal geopend tussen 07:00-20:30. Volgens de enquête wordt er het meest gesport tussen 14:00-16:00 en 18:00-20:30. Er wordt benoemd door de sporters dat deze tijden het best uitkomen, omdat het praktisch is in combinatie met werk of studie.

Een aantal sporters beoefenen meerdere disciplines, waardoor het totale aantal boven de 23 zal uitkomen. In de grafiek hieronder wordt er gekeken naar het aantal sporters per discipline. De disciplines powerliften en bodybuilding populair zijn onder de leden van Kratistos. 

In de volgende grafieken wordt er gekeken naar de motivatie per discipline van de sporters bij Kratistos. Wat te zien is, is dat er een duidelijk verschil zit tussen de motivatie van de sporters per discipline. Zo is bijvoorbeeld bij Bodybuilding het redelijk verdeeld, dus de mensen die deze discipline doen hebben allemaal verschillende motivaties. Terwijl bijvoorbeeld bij Strongman meer de motivatie is om sterker te worden en heeft hier niemand de motivatie voor een betere mentale gezondheid. 

Verder is te zien dat de vaakst voorkomende motivatie is sterker worden. Er is hier één uitzondering en dat is bij de discipline gewichtheffen. Bij deze discipline is de motivatie meer voor het plezier en om de mentale gezondheid te verbeteren.

 

Om hun doel te behalen en motivatie te vervullen, zoals sterker worden, zijn deze studenten gaan sporten bij Kratistos en hebben ze hier de vrijheid om verschillende disciplines te kunnen beoefenen.