TikTok passeert Facebook onder jongeren

TikTok passeert Facebook onder jongeren

TikTok passeert Facebook onder jongeren

Als we kijken naar het social-mediagebruik onder jongeren tussen de 15 en 19 jaar, dan bungelt Facebook inmiddels onderaan de grafiek. Waar WhatsApp, Snapchat, Instagram en YouTube in dagelijks gebruik al ver boven Facebook stonden, is dankzij een enorme stijging ook TikTok het platform Facebook voorbij gegaan. TikTok is dan bezig aan een flinke opmars. Waar het in 2020 nog een relatief onbekende en kleine app was, groeit het inmiddels naar een van de grootste app die jongeren gebruiken in hun dagelijkse leven.

TikTok is de afgelopen jaren enorm gestegen in populariteit. In september heeft het de grens van 1 miljard actieve gebruikers gepasseerd. En in totaal is de app 2 miljard keer gedownload. Hoewel Facebook nog bovenaan staat met download (2,9 miljard) is TikTok bezig aan enorme inhaalrace. Wanneer je TikTok opent, beginnen de eerste filmpjes al af te spelen. Is het filmpje niet leuk of spreek het jou niet aan? Dan swipe je omhoog om het volgende filmpje te kijken. En zo ga je steeds verder. Door de wisselende content die in de app te zien is, kijkt het heel makkelijk weg. Ook omdat de filmpjes erg kort zijn. Van 3 tot maximaal 30 seconden. Doordat je likes geeft, reacties achterlaat of personen volgt, kan TikTok interessante content aan jouw laten zien. Zo blijf je veel langer kijken en kijk je alleen wat jij leuk vindt.

Andere social-media bedrijven zien ook het succes van TikTok en proberen een vergelijkbare functie uit op hun platforms. Zo werkt Instagram met Reels. Een vergelijkbare functie, die Instagram ook wat populairder heeft gemaakt.

Bij veel leeftijdscategorieën is TikTok in interesse gestegen. Bij een aantal leeftijdscategorieën zijn de aantal gebruikers bijna of juist ruim verdubbeld. De groei van TikTok is naast de leeftijdsgroep van 15-19 jaar ook groot bij jongeren met een leeftijd van 20-24 jaar. Deze twee leeftijdsgroepen hebben de grootste stijging aantal gebruikers. Waar de app voor oudere minder interessant is, is deze wel vaker in gebruik door hen. TikTok is de laatste jaren aan een grote opmars bezig. Het wint veel populariteit, en de rek is voorlopig nog niet in zicht. Jongeren weten dagelijkst de app steeds beter te vinden. Waar dit zal stoppen is nog niet te vertellen. Maar TikTok zal in een korte tijd veel gebruikers erbij krijgen.

Over de auteur