Fact-check: Baudet verspreidt onvolledige informatie over corona vaccin resultaten

Thierry Baudet, het kamerlid dat bekend staat om zijn subjectieve tweets waar hij graag zijn mening uit. Sinds dat de corona pandemie uitbrak begon Baudet te twitteren over zijn corona theorieën. Voor mensen die zich interesseren in Baudet op het gebied van zijn sterke mening over onder andere corona complottheorieën kan terecht bij hem op zijn twitteraccount.

Recentelijk retweeten Baudet een tabel van de corona cijfers gevallen uit Israël. De tweet die hij had retweet was van Rob Arts, Software Engineer docent aan de Hogeschool Leiden, die de grafiek tabel deelde van our world in data. Arts is geen corona expert, maar toch retweette Baudet zijn bewering. Hij verklaarde, zoals te zien is in bovenstaande tweet, het eens te zijn met Arts en daar gooide hij een schepje bovenop. Arts is geen corona expert, dus het is te bevragen of wat hij zegt helemaal klopt. Is dit plaatje wel echt? Werkt het vaccin echt niet, en is het echt ‘’onzin’’ om Baudet even te quoten.

Dat “vaccin” werkt niet. Period. Zei ik toch. Kappen met die onzin en vrijheid terug. #FVDhttps://t.co/wWInc4y7CP
— Thierry Baudet (@thierrybaudet) September 19, 2021

Na snelle zoekopdracht kom je al gauw op de website terecht waar de tabel vandaan komt waar Baudet en Arts de resultaten vandaan naar verwijzen. De website our world in data is een wetenschappelijke online-publicatie database die zich richt op grote problemen zoals armoede, ziekte, honger, klimaatverandering, oorlog, existentiële risico’s en ongelijkheid. Zij registreren het aantal corona gevallen en het aantal mensen die zich laten vaccineren tegen corona. Op de vraag of de getallen die gedeeld werden op twitter waar zijn antwoorden de organisatie het volgende:
‘’De gerapporteerde casus cijfers op een bepaalde datum tonen niet noodzakelijk het aantal nieuwe gevallen op die dag – dit komt door vertragingen in de rapportage. Het werkelijke aantal gevallen zal waarschijnlijk veel hoger zijn dan het aantal bevestigde gevallen – dit komt door beperkte tests die er worden afgenomen. ‘’

Israël werd in het begin wereldwijd als voorbeeld gezien vanwege de supersnelle corona vaccinatiecampagne. Maar inmiddels heeft het aantal besmettingen ertoe geleid dat ze een recordhoogte aan besmettingen hebben. Waarschijnlijk zelfs meer dan our world in data heeft geregistreerd. Uit onderzoek blijkt dat de Israëliërs een van meest gevaccineerde bevolkingen blijken te zijn die zich lieten vaccineren tegen het coronavirus. Dit is al meer dan een jaar geleden. In meerdere Israëlische media, en zelf internationale werd gesproken over ‘’het verminderen’’ van het aantal antistoffen een jaar nadat je je gevaccineerd bent. Zij stellen ook in kwestie of de corona vaccinatie ook niet een jaarlijkse vaccinatie moet worden, net zoals de griepprik. Maar hier is meer onderzoek voor nodig om vast te stellen of dit nodig is.

In een reportage van NRC (januari 2021) kwam ook naar voren dat door de bevolking eenheid van de Palestijnen niet in de vaccinatiecampagne wordt opgenomen er op het grondgebied van Israël plaatsvindt. Dit is een van de reden, naast er verschillende delta varianten van het coronavirus in Israël zijn verschenen. Dit als redenen dat er vele corona besmettingen zijn, ondanks de hoge vaccinatiegraad.

In conclusie tot de stelling van Baudet op Twitter onjuist, maar de feiten qua cijfers, het grafiek plaatje die hij deelde (zonder achtergrondinformatie + de speculaties) is wel correct. Mensen met een vaccinatie zijn minder geneigd zijn om zich niet te laten testen, ook al hebben ze enkele symptomen. Dat maakt deze resultaten gebaseerd op mensen die zich laten registreren, en zoals we weten registreert niet iedereen zichzelf. In Israël gaan mensen ook minder snel een test doen, er zijn minder testen en niet iedereen laat zich zomaar testen. Een vraag die wij als mens moeten stellen is: moeten wij politici als Baudet nog wel geloven met zijn twitter-praktijken? Door de onvolledige informatieverstrekking. De mensen die naar hem opkijken zullen hem geloven, maar is dat wel zo een goed plan? Dit oordeel laat ik u zelf geven als u zijn tweets een keer leest.

Covid-19 cases Israel Creative Commons BY license – Our world in data