Verandering van uitgeverswereld door Tiktok

Jonge TikTok-gebruikers delen hun passie voor boeken met miljoenen. Ze brengen titels waar ze van houden online tot leven en hervormen de uitgeverswereld, allemaal in video van minder dan een minuut.

2021 was het jaar van de Tiktok challenges, dansjes en sketches. Dit komt vanuit dat veel mensen zich hebben verveeld tijdens de vele corona lockdowns die we in de wereld hebben meegemaakt. Op Tiktok zijn veel verschillende sub-community’s. De booktok community, in het Nederlands de boektok gemeenschap is er daar ook één van. Deze gemeenschap veranderde de wereld van hoe uitgeverijen hun boeken onder de aandacht willen brengen. Het afgelopen jaar zat vol met nieuwe content creators die vertelde wel boeken ze leuk vinden en welke je zal moeten lezen.

BookTok-influencers creëren geestige inhoud, niet bang om zichzelf voor de gek te houden voor hun zeer specifieke boekenplank of leesgewoonten. BookTok is een kant van TikTok waar er alleen maar over boeken content wordt gemaakt, nieuw en oud. Ook schrijvers hebben inmiddels het platform gevonden. Ze verbazen zich hoe nieuwe en oude boeken die zij hebben uitgegeven.

Uitverkocht door de trend

Booktokkers zijn tijdens de corona pandemie in de boeken gekropen. Trends zijn hierdoor ontstaan. Eén van de bekendste trends van het afgelopen jaar onder booktokkers was de #ItEndsWithUs on TikTok, met 234.7 million views. Bij deze trend film je jezelf tijdens het lezen van het boeken. De tranentrekker video’s halen de meeste van de video’s onder bovengenoemde hashtag. Het boek was gauw uitverkocht na de trend begon. Net zoals vele andere boeken, die ook een eigen hashtag hebben.

Reviews op Tiktok

Hoewel Booktok misschien de plek lijkt voor uitgevers om luid aanwezig te zijn, vinden sommigen het belangrijk om weg te blijven. “Hoewel we meer dan blij zijn om met booktokkers samen te werken, willen we ons echt door hen laten leiden”, vertelde Emily Cook, community- en media manager bij Ultimo Press, aan The New Daily. Publicisten sturen BookTokkers vaak review exemplaren ter beoordeling, maar het is aan booktokker of ze erover willen posten of niet.

Lezen door Booktok

Heel veel mensen zijn meer gaan lezen door Tiktok, en sommige zijn zelfs booktokkers geworden. Net zoals de 19-jarige Scarlet uit Derbyshire, Engeland. Ze zit momenteel in haar tweede jaar journalistiek aan de Nottingham Trent University en lezen is iets waar ze altijd mee is opgegroeid: ”Ik ben altijd opgegroeid met een boek in mijn hand, mijn moeder is altijd dol geweest op lezen en heeft me boeken gegeven waarmee ik ben opgegroeid en ik ben gewoon nooit gestopt.”  Toen de eerste lockdown plaatsvond, en haar toetsen geannuleerd werden, begon ze nog meer te lezen. ”Booktok kwam op mijn voor jou pagina op tiktok en ik dacht erover om het een paar maanden te doen, maar ik was altijd bang voor wat andere mensen denken. Maar omdat school voor mij klaar was, besloot ik me niet meer druk te maken over wat anderen dachten en ik was zo blij om lid te worden van een gemeenschap waar ze genoten van lezen zoals ik, terwijl ik niet veel vrienden had die graag lazen.”

Tijdens de podcast POPcast vertelt ze haar boeken advies. Wil je weten wat dat is? Luister terug: