Tussen leven en dood

Wat als je op een dag thuis wordt opgehaald met een ambulance en niet weet dat je nooit meer thuiskomt? Dit overkwam de tachtigjarige Anton de Boer uit Hoofddorp.

Op een dag voel je je niet goed, een dokter komt langs en besluit: ‘’Er zit hier iets niet goed.’’ Dit hoorden Anton en zijn dochter Claudia voordat met spoed de ambulance kwam. Dat het niet helemaal goed ging met Anton was iets dat ze al lang wisten. ‘’We hoorden eerder al dat er een mogelijkheid was dat hij niet meer jaren ging hebben toen hij eerder dit jaar in het ziekenhuis belandde. ‘’ vertelt Claudia.

Afscheid nemen

Drie weken lang lag meneer de Boer in het ziekenhuis. De reden dat hij in eerste instantie in het ziekenhuis belandde kwam doordat hij last had van zijn hart. Na 2,5 week in het ziekenhuis liet de dokter weten dat meneer de Boer zijn nierfunctie ook achteruit was gegaan van 28% naar 20%. De dokter van het Spaarne gasthuis adviseerde om afscheid te nemen, mocht hij de nacht niet overleven. Er waren veel tranen terwijl zijn kinderen en kleinkinderen afscheid kwamen nemen. ‘’Ik wil nog niet dood… Ik wil jullie niet achterlaten.’’ Kwam vaak terug tijdens het huilen.

Laatste levensfase

Hij overleefde toch de nacht en zelfs het weekend. De familie moest gaan bekijken waar hij heen moest gaan. Het enige wat ze zeker wisten was dat hij niet meer naar huis kon. De familie besloot dat hospice Bardo de beste locatie voor hem zou zijn.  Twee weken later leeft hij nog steeds, tot verbazing van de familie. Bardo biedt palliatieve zorg die mensen nodig hebben die stervende zijn. Hoe lang zijn levensverwachting is, kan niet goed worden vastgesteld. Hij heeft in ieder geval de zorg wel nodig.

Normaal gesproken gaan ze ervan uit als je in een hospice zit dat je niet meer dan drie maanden te leven hebt. Maar duurt de zorg uiteindelijk langer en is er nog geen uitzicht op overlijden, kan de cliënt zo maar worden weggestuurd. Onterecht, zo blijkt nu. Gusta Willems van KBO-PCOB, de grootste seniorenorganisatie van Nederland liet weten in een persbericht: “Als je eenmaal binnen bent in een hospice mag de zorg doorgaan tot aan het overlijden. Ook als dat langer op zich laat wachten dan drie maanden.”