Publieke omroep houdt van mensen met een verhaal en commerciele omroep houdt van BNRs

Aan de talkshowtafels van Jinek, Beau, OP1 en M van de afgelopen 3 jaar is het de afgelopen jaren niet erg diverser geworden. Gelijkheid aan het aantal soorten geziene gasten is niet aanwezig. Veel meer mannen dan vrouwen. De publieke omroep (NPO) houdt meer van mensen met een verhaal en mening en de commerciële omroep (RTL) houdt van de BNRs.

Dit blijkt uit onderzoek van de journalisten Joëlle de Boer en Jelmer Koper van de Hogeschool in Utrecht. Ze deden onderzoek naar de gasten lijsten van Jinek, Beau, OP1 en M van de afgelopen 3 jaar om zo te kijken naar de diversiteit aan talkshow gasten en of dit erg veranderd is tijdens corona.

Uit dit onderzoek zijn verschillende dingen gebleken. Wat als eerste opvalt is de man-vrouw verhouding. Tijdens de periode van corona is berekend dat ongeveer 58% van de gasten mannelijk was.  58,2% is dit tijdens het eerste jaar tijdens corona in 2020. In 2021 zie je daar een erg kleine daling in komen naar 57,93%. Veel verandering is er dus niet gekomen, ondanks al het geklaag van de media dat er bijna alleen ‘witte mannen’ te gast zijn in talkshows, zoals AD in 2017 al schreef.

Veel mannen bij Beau
Beau stijgt dan wel de kop in het aantal mannen dat er voor de dagelijkse talkshow wordt uitgenodigd. In het jaar voor Corona waren er 319 mannen te gast bij Beau. Wat in 2020 oploopt naar 399 personen. Dit is een stijging van 25% aan het aantal mannelijke gasten. In 2021 is daar wel een minuscuul kleine daling te zien naar 371 mannelijke gasten. Dit was een daling van 7,02%.  Een stap in de goede richting, maar voor 2022 zal dit niet genoeg zijn.

Opinie vs BNR
De BNR is een graag geziene gast in talkshows. Vooral bij de commerciële omroep RTL. De vaak geziene standaard bekende Nederlander gasten zijn zangers die hun muziek komen promoten, auteurs die hun film of serie komen promoten of de auteur met z’n gloed nieuwe boek. Veel verschil is er niet te zien.

Vervolg onderzoek
Mevrouw de Boer en meneer Koper hopen zodra 2022 over is het onderzoek voort te zetten om te zien wat de resultaten van aankomend jaar gaan zijn. ”Naar mijn verwachting gaat er niets veranderen.” zegt de Boer: ”Ik hoop dat er natuurlijk iets veranderd en dat ook talkshows eens vaker voor een vrouw kiezen en niet altijd voor de bekende Nederlander maar ik weet niet of dit het jaar er voor gaat zijn. Je ziet nog steeds dat talkshows bijna niks aan hun format veranderen waardoor het soort type gast naar mijn verwachting over het algemeen hetzelfde gaat blijven. We zullen zien wat de toekomst brengt.”