Adamas inloophuis ging online tijdens wereldkankerdag

Nieuw-Vennep – Aandacht voor kanker. Juist NU. Dit was het onderwerp van de Wereldkankerdag 2021. En dat is wat het Adamas inloophuis laat zien. Niet alleen op deze dag, maar ook gedurende het hele jaar. En ook in de Corona tijd.

Het Adamas Inloophuis is opgericht in 2006 door mensen die zelf of in hun eigen omgeving met kanker te maken hadden gekregen. Zij merkten dat er behoefte was aan aanvullende ondersteuning bij het verwerkingsproces. Op 4 februari was het dan zover. Het was Wereldkankerdag. “Wij zijn vanaf de 1e lockdown al onze activiteiten online aan het aanbieden, dat blijven we doen totdat we weer open mogen.” vertelt Annelies Osinga, Leidinggevend Coördinator van het Adamas inloophuis.

Op 4 februari tijdens de Wereldkankerdag gaf het Adamas inloophuis vanaf 9:00 tot 21:00 uur een tal van verschillende activiteiten. Annelies Osinga: “Enkel op 4 februari tijdens

Beleef Adamas online reclameposter van de
online open dag © Adamas inloophuis

de (online) open dag is het Adamas huis voor iedereen beschikbaar. Om er eens te komen kijken. Daarnaast is het echt een besloten groep waar lotgenoten met elkaar kunnen praten en hulp zoeken.” Door het Adamas inloophuis wordt verteld dat er ongeveer 60 mensen aan live vragenuurtjes, 16 aan de lezing en rond de 20 aan de andere activiteiten hebben meegedaan tijdens de open dag op Wereldkankerdag 2021.

Ieder jaar wordt er op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij kanker. Een ziekte waar 1 op de 3 Nederlanders op een zeker moment in zijn of haar leven mee te maken krijgt. 75 inloophuizen in heel Nederland ondersteunen mensen met het (her)vinden van hun veerkracht in hun proces met kanker. Dit doen zij door het bieden van een luisterend oor, informatie en ondersteuning bij niet-medische vragen over leven met en na kanker. Een hoop van deze huizen zijn net zoals het Adamas inloophuis online gegaan om zo ook aandacht te vragen voor kanker.


Over het Adamas inloophuis

Het Adamas inloophuis ondersteunt mensen met het (her)vinden van wat zij noemen ”hun veerkracht in hun proces met kanker’. Dit doen ze door het aanbieden van behoefte gerichte psychosociale ondersteuning en lichte fysieke activiteiten. Dit kan zijn een 1-op-1 gesprek zijn, informatie (een lezing of presentatie), een lotgenotengroep, een creatieve-, beweging of een verdiepende activiteit. Het Adamas inloophuis is voor mensen met kanker, mensen die het hebben gehad maar ook de naasten van kankerpatiënten. Je kan Adamas steunen door donateur te worden of je nalatenschap aan hen achter te laten. Het Adamas inloophuis wordt onderhouden op basis van donaties, fondsen en subsidies. Bij hen komen er gemiddeld 13.000 mensen per jaar in het huis om gratis steun te vinden en geholpen worden. ‘’Wij zijn met hulp van donaties vorig jaar tijdens het begin van de corona pandemie er wel doorgekomen. Maar of we 2021 ook gaan overleven weet ik niet. Ik ben bang van niet maar dit ligt allemaal aan de donaties, fondsen en subsidies die we krijgen.’’ Vertelt mevrouw Osinga.