Drie ouders maar twee ouders voor de wet

Vandaag volg je een dag in het leven van een meeroudergezin. Bij binnenkomst van het huis van de net 7-jarige Keet zie je misschien niet gelijk iets heel bijzonders. Ze is net jarig geweest, dus er hangen nog slingers. Naast dat het huis dan wel een boot is die op het water ligt is er niet iets heel veel bijzonders te bekennen. Keet vertelt al gauw zodra ik binnenkom hoe leuk ze het vindt om op een boot te wonen, maar dat haar huis op het land bij haar mama ook fijn is. Want Keet woont samen met haar twee papa’s op een boot, en met haar mama in een huis.

Keet is onderdeel van we in Nederland noemen een meeroudersgezin. Het komt steeds vaker voor dat kinderen met meer dan twee ouders opgroeien. Meeroudergezinnen – ook wel regenbooggezinnen genoemd – komen in de praktijk vaker voor, maar het is nog steeds niet mogelijk om een kind op papier door meer dan twee ouders te laten erkennen. Daarom is de Nederlandse overheid al erg lang bezig, sinds 2016 met de invoering van een meerouderschap wet, maar dit duurt volgens vele die hier bij betrokken zijn veel te lang. Sinds 2016 licht er een wetsvoorstel waar we na al die jaren nog steeds geen uitsluitsel over hebben. Cijfers zijn er niet om hoeveel gezinnen het zou gaan in Nederland die baat hebben bij de totstandkoming van deze wet, maar het COC spreekt over duizenden familie die hier mee te maken krijgen.

Vergroot

Ontwerp-zonder-titel
Papa Ivo samen met Keet aan het spelen terwijl papa Pepijn aan het koken is. Een normale dag in Keet haar leven. © Joëlle de Boer

Op de boot waar Keet met haar papa’s Pepijn en Ivo woont is er altijd wel wat te doen laat Keet mij weten. Keet is net klaar met zwemmen in de gracht samen met een vriendje, want ja het is mooi weer en dan moet je toch lekker afkoelen. Ze had zich eerder op haar best aangekleed, want haar papa’s hadden verteld dat er visite kwam om wat foto’s te maken. Toen ze terugkwam van het zwemmen wilde ze toch maar eerst even een douche nemen. Ze vraagt aan haar papa Ivo of hij daarbij haar even kan helpen.

Papa Pepijn is ondertussen aan het koken voor vanavond voor hen en ook voor de moeder van Keet, want eens per week tijdens Keet haar overgangsdag eten ze samen met z’n viertjes, een belangrijk klein momentje in Keet haar week.

Vergroot

Ontwerp-zonder-titel-2
Keet die haar haren laat borstelen na het douchen door haar moeder Janette

Foto door: Joëlle de Boer

Een kinderwens
Terwijl Keet aan het douchen is en gewacht wordt op haar moeder verteld Pepijn over hoe hun gezinssamenstelling tot stand is gekomen. Pepijn Zwanenberg en zijn partner Ivo hebben. ”Wij hadden al even samen en gingen samen kamperen in Italië. Ik herinner het mij zo goed. Er waren vuurvliegjes en daar gingen we achteraanlopen. Toen op een gegeven moment vertelde ik aan Ivo dat ik wel graag vader wilde worden. We hadden het er weleens vaag over gehad maar niet heel duidelijk, het gevoel werd sterker maar de vraag was toen hoe ga je dit aanpakken als twee mannen?” Uiteindelijk kwamen Pepijn en Ivo in contact met een vrouw waar ze voor een lang tijd een kind mee probeerde te krijgen. Dit wilde uiteindelijk niet lukken en toen zijn ze samen haar gestopt. Het prikkelde heel erg, hun kinderwens. Ze hebben toen nog naar vele opties gekeken. Adoptie en pleegzorg onder andere, maar dit was niet mogelijk omdat ze er te oud daarvoor waren.

Janette
Pepijn is bezig met het wassen van de salade en gaat hij verder met zijn verhaal. Ze kwamen over het onderwerp in contact met Jannette, een langdurige alleenstaande vriendin van hun beide en hij vertelde haar over hun kinderwens. ”Met een drankje in de hand op een concert vroeg ik Janette of ze samen kinderen wilde.” Ze moest er even overdenken maar ze spraken af om het te bespreken. ”Uiteindelijk toen we samen gingen eten zij ze volmondig ja!” Ondertussen komt Janette ook binnen en Keet is ondertussen eigenlijk ”Toen Janette zwanger was van Keet zeiden veel mensen tegen haar ”Wat blij dat je kinderwens nu in vervulling gaat.” vertelt Pepijn en Janette vult aan dat het vooral de kinderwens van de papa’s was. Zij had namelijk bedacht en zich erbij neergelegd dat het waarschijnlijk niet meer gebeuren.”

Wettelijk niet erkend
Toen Keet werd geboren in 2015 was er veel vreugde. De kinderwens van de papa’s was uitgekomen en samen hadden zij met mama Jannete hun dochter op de wereld gezet. Echter was er een kleine probleem: Keet kon namelijk niet wettelijk erkend worden door papa Ivo. Dit omdat er maar 2 mensen op de geboorteakte als ouders mogen staan op dit moment wettelijk. Ivo en Pepijn hopen net zoals vele andere mensen die kinderen hebben in een meerouderschap situatie dat de wet meerouderschap wordt aangenomen zodat een kind meer dan twee wettelijke ouders kan hebben. Echter is er afgelopen zomer voor de zoveelste keer een uitstel gedaan tot de toezegging van meerouderschap. Dit is de zoveelste keer sinds 2016 toen het wetsvoorstel ouders van de 21ste eeuw werd ingediend om meerouderschap mogelijk te maken.

Hoe leg je dat uit?
Ivo vertelt hoe hij zich erbij voelt dat hij geen wettelijk vader is reageert hij met een diepgeworteld gevoel: ”Het kan soms moeilijk zijn, want Keet is gewoon mijn dochter. Zo simpel is het.” Ivo is wel wettelijk haar voogd, zoals bij meerdere same sekskoppels met kinderen. Maar hij kan toch in de problemen komen omdat hij wettelijk niet Keet’s vader is. ”Als ze een ongeluk krijgt en ze moet geopereerd worden dan mag ik niet beslissen wat er gebeurt. Ik mag haar niet eens alleen met mij op vakantie meenemen.”  Ivo vindt het moeilijk om Keet niet wettelijk erkend is door hem.  ”’’Keet is nog erg jong, we hebben het weleens proberen uit te legen maar erg diep er op ingaan is moeilijk. Hoe leg je uit dat een overheid jouw familiesituatie niet steunt? ’’

De toekomst van Keet
Terwijl ze samen eten praten ze over de toekomst van Keet en het gezin. Aan Keet zelf is te zien en te horen dat ze vrolijk kind is. Keet haar ouders vertellen ten dolle hoe zich ontwikkeld heeft en met hoeveel verschillende soorten kinderen ze omgaat, Een divers leven. Ze heeft zelfs buren die ook een meerouderschap gezin zijn. Zo zie je maar het groeit. Pepijn en Ivo blijven strijden voor de rechten van hun dochter. ”Ze heeft recht op ons alle drie en dit moet wettelijk dus ook zo zijn.” Als het eten klaar is en Keet nog even haar kamer laat zien vraag en verteld ze hoe ze het nu echt vindt om twee papa’s en een mama te hebben. Ze reageert daar heel nuchter en slim op. ”Ik vind het gewoon heel normaal, ik ben niks anders gewend. Ik snap niet dat volwassen mensen er soms zo raar over doen.”