Vakantie en geen rust!

Voor velen is vakantie een welverdiende periode van ontspanning en herstel. Toch ervaren veel Nederlanders moeite om daadwerkelijk tot rust te komen tijdens hun vakanties. Recente onderzoeken tonen aan dat een aanzienlijk aantal vakantiegangers, maar liefst 60%, geen rust vindt en zelfs ziek kan worden van vakanties. Maar waarom gebeurt dit en hoe kunnen we ervoor zorgen dat vakanties echt herstellend zijn? 

De impact van werkstress en persoonlijkheidskenmerken

Volgens psycholoog Esther Veldkamp kan werkstress een grote rol spelen bij het niet kunnen vinden van rust tijdens vakanties. “Mensen hebben vaak moeite om mentaal los te komen van hun werk en maken zich zorgen. Dit kan het ontspanningsproces belemmeren”, legt Esther Veldkamp uit. Daarnaast kunnen persoonlijkheidskenmerken, zoals een neiging tot perfectionisme, het moeilijk maken om volledig te ontspannen.

Externe factoren en het belang van grenzen stellen:

Externe factoren, zoals onopgeloste problemen of stress, kunnen ook van invloed zijn op het vermogen om rust te vinden tijdens vakanties. Het is essentieel om grenzen te stellen en werk-privébalans te waarborgen, benadrukt Esther.

Het belang van strategieën en technieken

Om vakanties meer energiegevend en herstellend te maken, zijn er verschillende strategieën en technieken die kunnen helpen. Dr.Esther adviseert: “Doe dingen die je leuk vindt, maak je niet te druk. Houdt jezelf niet de hele dag met werk bezig . Dat appje van je vrienden of werk kan later ook wel beantwoordt worden.”