Voorbij man en vrouw

Transgenders maken al een lange tijd deel uit van onze samenleving, maar nu is er onder hen een nieuwe groep opgestaan: non-binair. Deze mensen identificeren zichzelf niet als man óf als vrouw en zeggen daarmee vaarwel tegen het hokjes denken. 

Er is niet zo veel bekend over deze groep, omdat er nog niet veel onderzoek naar gedaan is. Toch identificeert zo’n 36% procent van alle transgenders in de EU zich als non-binair, volgens een steekproef van de European Union Agency for Fundamental Rights. Hierdoor is er meer aandacht voor bijvoorbeeld inclusief taalgebruik en genderneutrale toiletten. Zo wordt er op het station nu beste reizigers omgeroepen in plaats van dames en heren en kunnen burgers bij de gemeente Utrecht nu hun behoefte doen op een genderneutrale plee. 

Maar wat is dat nou precies? Zijn we niet gewoon allemaal man óf vrouw? Volgens sociaal wetenschapper Linda Duits moeten we een onderscheid maken tussen geslacht en gender. Met geslacht worden jouw geslachtskenmerken bedoeld. Gender slaat op iets anders, namelijk de sociale constructie mannelijkheid en vrouwelijkheid. Met sociale constructie wordt niet bedoeld dat het het nep is, maar dat onze samenleving bepaald heeft wat onder mannelijkheid en vrouwelijkheid valt. Er is bijvoorbeeld geen biologische reden waarom wij de kleur roze en hoge hakken vrouwelijk vinden en barbequeën mannelijk. Doordat sommigen mensen zich niet kunnen vinden in deze twee hokjes kiezen ze ervoor om door het leven te gaan als non-binair. 

Obstakels

In onze maatschappij is er een duidelijk onderscheid tussen man en vrouw. Je kan bijna geen boek online bestellen of er wordt al gevraagd naar je geslacht. Het verschil komt nog meer naar voren bij bijvoorbeeld wc’s of kleedkamers. Uit onderzoek van the Scottish Trans Alliance is gebleken dat veel non-binaire personen deze faciliteiten dan ook vermijden. Zarah Zwanenburg (20) is zelf ook non-binair en zal het fijn vinden als er meer faciliteiten komen voor mensen die zich niet identificeren als man of vrouw. “Elke keer als ik naar de wc moet, sta ik toch weer te kijken van welke ik moet nemen. Het maakt niet uit welke keuze ik maak het voelt gewoon alsof ik lieg.” Het is sinds kort wel mogelijke om een genderneutrale ‘X’ in je paspoort te laten zetten. Daarvoor moet je alleen nog wel naar de rechter.

Wil je meer weten dit onderwerp? Kijk dan naar de video hieronder.

[embed]https://youtu.be/1W5ks63jO2M[/embed]

[ssba]