Vrouwelijke auteurs in bestsellerlijsten

Vrouwelijke auteurs in bestsellerlijsten

Foto: Pixabay

Pointer heeft in januari 2021 het artikel gepubliceerd waarin wordt beweerd dat de bestsellerlijsten al twee decennia door mannen worden gedomineerd. In datzelfde jaar heeft CPNB de lijst van Top 100 bestverkochte boeken gepubliceerd, waaruit blijkt dat er meer vrouwelijke auteurs van bestsellers waren dan de mannelijke. Deze ontwikkeling was opnieuw in het haar 2022 op te merken.

Het aantal vrouwelijke auteurs van bestsellers is laatste twee jaar toegenomen. Deze trend zien we steeds weer terug in de lijst van Top 100 van CPNB. In de jaren 2021 en 2022 werden er echter meer bestsellers door vrouwelijke auteurs geschreven dan door mannelijke.

Bovenstaande figuur maakt inzichtelijk welke categorieën boeken onder de lijst van bestsellers vallen in het jaar 2022. In deze lijst zien we dat er vier genres domineren, namelijk thrillers, literaire romans, kinderboeken en persoonlijke ontwikkelingsboeken.

Als we naar de bestverkochte thrillers van het afgelopen jaar kijken, moeten we concluderen dat vrouwelijke schrijvers het genre domineren. In de Top 31 staan maar liefst 21 vrouwen. Schrijvers die thrillers schrijven, weten dat ze betere resultaten halen en meer verkopen dan met andere genre boeken want die verkopen meestal slecht, vertelt Roeland Dobbelaer, stichter en hoofdredacteur van Bazarow Magazine. ‘’Laatste jaren zijn veel thrillers door vrouwen geschreven en er is een soort eigen genre ontstaan ‘’vrouwen thrillers. Feminisering heeft in eerste instantie vooral invloed op literatuur. Er zijn steeds meer vrouwelijke schrijvers die dit genre kiezen en er zijn ook steeds meer lezers die bij voorkeur thrillers lezen die door vrouwen geschreven zijn. Ook steeds meer uitgeverijen richten zich speciaal op thrillers door vrouwelijke auteurs”.

Volgens Roeland Dobbelaer is de reden hiervoor dat vrouwen een andere soorten thrillers schrijven dan mannen. “Thrillers door vrouwen geschreven zijn leuker om te lezen, misschien omdat er meer spanning in zit. Mannen hebben een andere soort visie, ze leggen minder emoties in hun verhalen. Daardoor is er meer behoefte aan spannende detectives en thrillers van vrouwelijke auteurs.”

Ook ziet Roeland Dobbelaer een merkbare ontwikkeling dat er meer literaire romans geschreven worden door jonge vrouwelijke auteurs over teleurstellingen in het leven. Hij vindt het een zorgelijke trend dat zoveel jonge vrouwen blijkbaar belast zijn met teleurstellingen in het leven. Het zijn literaire romans die gaan over relaties, over de liefde of carrières. “Ik vind het jammer dat zoveel vrouwen tegenslagen ervaren in het leven. Dat zie ik in hun literatuur terug. Wij voeden nu onze dochters op met het idee, dat ze alles kunnen en dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, maar als ze volwassenen zijn, blijkt dat het eigenlijk niet zo is. En dat is verdrietig om te constateren, want literatuur is toch een weergave van wat er speelt in de samenleving. Ik hoop dat vrouwen snel echt dezelfde kansen krijgen als mannen. Want mannen schrijven zulke boeken niet. Ik hoop dat het verandert, want dit is een verdrietige trend”.

Verantwoording

Voor mijn artikel heb ik de lijst van Top 100 bestverkochte boeken van CPNB gebruikt. In die lijst kon ik nietzien in welk genre deze bestverkochte boeken vallen. In Excel heb ik de lijst verwerkt en daarna heb ik gezocht naar het genre, het geslacht van de auteurs, de categorieën van die boeken, en of ze fictie of non-fictie waren. Ik heb ik in mijn artikel de vier meest verkochte categorieën boeken laten zien. Daarna heb ik bij elke categorie, met behulp van een grafiek, laten zien hoeveel boeken van vrouwelijke en mannelijke auteurs bestsellers geworden waren. Voor mijn artikel heb ik Roeland Dobbelaer geinterviewd. Hij is stichter en hoofdredacteur van het boekenplatform ‘Bazarow’. Hij was het met mij eens dat er een opmerkelijke trend is dat er steeds meer vrouwelijke bestsellers zijn en dat vrouwen het genre thriller domineren.  

Over de auteur