Nooit meer alleen

Nooit meer alleen

Het is zondag, iets voor half tien ´s ochtends, als Eric langs de openstaande deuren naar binnen loopt, terwijl hij de klokken ritmisch hoort luiden. De ruimte is gevuld met houten banken die richting het kruis gericht staan, maar keer op keer wordt zijn aandacht getrokken door de oude gekleurde glas in lood ramen, hij draait zijn hoofd omhoog om een glimp op te vangen. Terwijl hij om zich heen kijkt loopt hij naar een van de lege banken om te gaan zitten. Eric neemt plaats naast een mevrouw met grijze haren, met een glimlach begroet hij haar. Verschillende gedachtes schieten door zijn hoofd. ´Hoe kan hij zich nou zo gesteund voelen, terwijl hij daar alleen in die menigte zit?’ Terwijl hij daaraan denkt gaan zijn gedachtes terug, de weg die hij heeft afgelegd om hier te komen is niet niks. Hij kan zich nog goed het moment voor zich halen dat zijn tante overleed toen hij 16 jaar oud was. Als tiener stond hij zo onbevreesd in het leven, maar dat moment veranderde alles zo leek het wel. Als jongen had hij een vrije opvoeding gehad zoals bijvoorbeeld het gaan naar een openbare school. Het geloof was hem in 16 jaar tijd nooit bijgebracht, tot hij op de begrafenis van zijn tante ineens begon te twijfelen, is er misschien toch wel iets hierboven? Eric wordt wakker geschud uit zijn gedachten bij het horen van de eerste klanken van het orgel. Snel gaat hij met zijn rug recht zitten terwijl hij om zich heen kijkt en ziet hoe de houten banken naast hem gevuld zijn geraakt. Gezinnen met jonge kinderen, man en vrouw, maar ook mensen alleen, ook op deze zondag zijn er weer veel mensen die de dienst bij zijn komen wonen. Je ziet de rust in zijn ogen opkomen terwijl het lijkt alsof er een warme deken over hem heen komt. Tussen de menigte is een ontspannen jongen te zien die alles op zich af laat komen. Nog niet zo lang geleden was dat wel anders.

Hij denkt terug naar het moment dat hij op die stoel zat. De hele ruimte was gevuld met lege stoelen, terwijl hij zenuwachtig om zich heen keek. Het leek alsof er een donkere wolk boven zijn hoofd hing. De deur ging open, terwijl een lachende man hem vroeg binnen te komen. Terwijl hij rustig omhoogkwam van zijn stoel liep hij met knikkende knieën de kamer binnen en nam hij plaats op een stoel. Gedachtes gingen door zijn hoofd naar de verhalen die hij hier verteld heeft. Het eenzame gevoel grijpt hem gelijk weer aan. Keer op keer zat Eric alleen in zijn lege kamer, afspreken met zijn vrienden deed hij niet meer. De avonden alleen leken veel op avonden van andere studenten; met makkelijk zittende kleding neerploffen en wegzakken in de kussens op de bank met een biertje of wijn bij de hand. Algauw vulde de ruimte zich met een gevoel van eenzaamheid en gaven lege wijn- of bierflessen het gevoel alsof hij niet alleen was. Intussen sloegen de wijzers op de klok verder en ging de avond over in de nacht, het drinken van alcohol had een voordeel; de paniek-  en angstaanvallen leken ineens minder heftig dan overdag. Het laat gaan slapen en laat wakker worden leken ineens alleen nog maar voordelen. Een echte glimlach, wanneer had hij die nou voor het laatst gehad? Waarschijnlijk op het moment dat hij weer een van de meiden op zijn tinderaccount wist te matchen. ‘Hoor je wat ik zeg Eric?’, de woorden galmen door de kamer en lijken als een bom in te slaan. Dat was het moment dat de psycholoog hem confronteerde met het nieuws dat het niet anders kon dan dat een depressie de oorzaak was van al deze dingen. Zijn geschrokken gezicht maakte langzaam plaats voor opluchting, tot hij besefte dat enkel een diagnose nog niet genoeg was om hieruit te komen. Enigszins verward en om zich heen kijkend ging Eric terug naar huis.

Terug bij zijn ouders thuis in Enschede kwam de bijbel als een geschenk uit de hemel vallen. Eric haalde het ietwat verstofte boek bij zijn ouders uit de kast. Bladzijde na bladzijde verslonsde hij, terwijl hij steeds verder in de verhalen opging. Toen hij bij het verhaal van Job aankwam werd hij opgeslokt door het verhaal en kwam er een glinstering in zijn ogen. Het verhaal van Job gaat over één van de rijkste mannen uit zijn tijd. Job had alles wat hij zich maar kon wensen, maar na goedkeuring van God mocht de duivel hem testen en ontnam hij alles wat Job liefhad. Op deze manier testte hij zijn geloof in God, hij bleef achter zijn geloof staan en hiervoor beloonde God hem door hem nog rijker te maken dan dat hij eerst was. Verschillende gedachtes gingen door het hoofd van Eric op dat moment, terwijl een gevoel van herkenning bij hem binnenkwam. Dit leek precies op wat hij meemaakte op dit moment, alle tegenslagen die hij had, God wilde hem gewoon testen! Hij werd steeds nieuwsgieriger naar God en het geloof. Hij besloot zijn telefoon uit zijn zak te halen, hij had wel eens gehoord van de bijbel app en is deze gaan downloaden. Op deze manier heeft hij het geloof altijd een beetje bij zich.

En zo kwam het dat hij ongeveer een jaar terug voor het eerst tijdens de luidende klokken de houten kerkdeuren binnenliep. Toen Eric plaats nam op een van de banken samen met een vriend voelde hij een deken van warmte om hem heen slaan. Zijn vriend had hem uitgenodigd om mee te luisteren naar het woord van God, misschien zou dat hem helpen met zijn sombere gevoelens. Toen de dienst begon klaarde de donkere wolk boven zijn hoofd op. De predikant begon de kerkdienst en vertelde over het verhaal van Job, zo stond de hele dienst in het teken van Job en zijn gedrag. Dit zorgde voor een verbaasde blik. Hoe kon dit nou, was dit gewoon toeval? Het verhaal waardoor hij werd opgeslokt in de bijbel kwam nu naar voren tijdens het bezoek van de kerkdienst. Uit zijn houding was af te lezen dat een gevoel van geluk over hem heen kwam. Was dit misschien toch een soort teken? Van alles ging op dat moment door zijn hoofd. Eric wist het zeker, hij stond er niet meer alleen voor, maar God is aan zijn zijde! Na de kerkdienst stond hij tegelijkertijd met de andere aanwezigen op uit een van de banken. Zijn blik kruiste die van de predikant en hij besloot hem te bedanken voor de dienst. Hij legde uit over het verhaal van Job dat zijn interesse had gewekt en nu tijdens zijn eerste kerkdienst ter sprake kwam.

Een zware stem schudt hem wakker uit zijn gedachten, Eric kijkt om zich heen en voelt zich gezegend dat hij niet meer alleen door het leven hoeft te gaan. De leegte in zijn leven is opgevuld door God en hij heeft een nieuwe vriend, een die er altijd is, Jezus. De warme deken die hij om zich heen voelde vallen tijdens zijn eerste kerkbezoek blijft hem het warme gevoel geven waar hij al lange tijd naar opzoek was. Iedere keer weer verlaat hij met een glimlach de kerk. Als hij thuis is en het gevoel heeft dat hij moet bidden, krijgt hij diezelfde warme deken weer om hem heen. Als hij bid is hij stil en vraagt hij kracht, kracht voor zichzelf, maar ook kracht voor zijn naasten en de mensen die hij liefheeft. Hij heeft een lijstje gemaakt met verschillende doelen in zijn leven. Een die hij met dikke letters bovenaan zijn lijstje heeft geplaatst is dopen. Hij wil die warme deken niet meer kwijt en voor altijd bij zich dragen. Dankzij God heeft hij de kracht en het plezier in zijn leven weer gevonden. Met een glimlach kijkt Eric om zich heen, terwijl stralen positieve gevoelens om hem heen te zien zijn.

Over de auteur