Wat zeggen hoge kosten over het succes van De Slag om de Schelde?

Wat zeggen hoge kosten over het succes van De Slag om de Schelde?

Met een budget van 14 miljoen euro is de film De Slag om de Schelde de tweede duurste film van Nederland. Op nummer één staat Zwartboek met een budget van 16 miljoen euro. Maar wat zegt zulke hogen kosten voor het succes van een film, in dit geval voor De Slag om de Schelde?

De film is gebaseerd op de militaire operatie in het noorden van België en het zuidwesten van Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Deze slag was de grootste operatie op Nederlands grondgebied tijdens de Tweede Wereldoorlog. De geallieerden wilden de Scheldemonding vrij maken van nazi-Duitsland zodat Antwerpen de aanvoerhaven zou worden voor de geallieerde legers.  Antwerpen was al bevrijd voor Operatie Market Garden, maar het gebied van de Scheldemonding nog niet. De bevrijding van de Scheldemonding werd opgedragen aan het Canadese 1e Leger.

In de film staat de slag centraal en is dat beslissend voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog. In de hevige strijd kruisen verschillende belangrijke personen elkaar. De film is gemaakt vanuit het perspectief van Marinus, een jonge Nederlandse man die aan de kant van de Duitsers vecht. Ook volg je William, een verdwaalde Britse zweefvliegtuigpiloot en Teuntje, die deel uitmaakt van een verzetsbeweging.

Er was weinig opnametijd beschikbaar voor het maken van de film. Daarom werd de scène over een vliegtuigcrash in twee draaidagen tijd opgenomen. Deze scène bedraagt 1,3 miljoen euro. Onderstaand is te zien hoe de kosten verdeeld zijn en wat er allemaal bij komt kijken om één scène te maken:

Toch bepalen de kosten van een film niet gelijk de kwaliteit van een film. De kwaliteit daarvan wordt bepaald door verschillende prijzen die een film kan behalen. Zo bestaat de de Gouden Kalf competitie. Het Gouden Kalf, de Grote Prijs van de Nederlandse film wordt sinds 1981 uitgereikt. Prijzen worden uitgereikt aan beste Nederlandse Filmmakers, scenarioschrijvers, producenten en acteurs.

Het NFF reikt samen met het Nederlands Filmfonds Goude, Platina, Diamanten en Kristallen films uit. Deze status kan behaald worden door een bepaalde hoeveelheid bioscoopbezoeken te behalen. Vaak worden makers van de film onverwachts verrast met de award.

De twee duurste films van Nederland hebben beide een Gouden Film en een Platina film behaald. Toch is er een groot verschil in de snelheid van het behalen van de prijzen zoals te zien is in onderstaande grafiek;

Icon made by Pixel perfect from www.flaticon.com

Het succes van De Slag om de Schelde zit hem niet persé in de snelheid van het behalen van de prijzen zoals te zien is in de bovenstaande grafiek. De film staat sinds het op Netflix is verschenen weken bovenaan de lijst met de best bekeken films wereldwijd en zelfs in 67 landen van de 80 staat hij op één als beste speelfilm. ‘De Slag om de Schelde oogt indrukwekkend en de film weet technisch ook uitstekend gebruik te maken van het grote budget. Ook het camerawerk is van topkwaliteit’, zegt Sebastiaan Khouw over de film.

Verantwoording:

De data gebruikt in deze datavisualisatie is afkomstig uit informatie van het NRC en van het NFF. In deze database zijn alle behaalde prijzen verzameld van de verschillende competities om prijzen voor films. Door middel van het toepassen van filters op de verschillende categorieën, zowel voor de kosten van de film als de behaalde prijzen, en bronnenonderzoek zijn de datavisualisaties tot stand gekomen. Het verwerken van de informatie is op nauwkeurige wijze gebeurd. De data visueel inzichtelijk gemaakt door middel van een datavisualisatie om zo bijzonderheden te tonen en verdieping te geven bij de tot stand komen van de film De Slag om de Schelde.

Over de auteur