Een nieuwe miljardenbusiness

Een nieuwe miljardenbusiness

Online gokken op online wedstrijden

Sinds oktober kunnen Nederlanders online gokken op sport. De meesten doet dat denken aan het inzetten van een gering bedrag van 5 euro op Ajax of PSV, maar tegenwoordig kan je ook een weddenschap op esports afsluiten. Daar nemen spelers het digitaal tegen elkaar op, van schiet- tot voetbalspellen, met vaak grote bedragen als prijzengeld. Door de razende populariteit mogen de grote wedinkomsten van esportsgokken ook niet verbazen. Afgelopen jaar spreken we globaal van een kleine 12 miljard euro.

Twee teams nemen het tegen elkaar op en je kan een gokje wagen op de winnaar. Dat is een vertrouwd concept en dat verandert niet omdat de wedstrijden digitaal plaatsvinden. Esportsgokken is dus best toegankelijk, maar je hebt er wel wat andere kennis voor nodig. De bekendste spellen om op te gokken zijn Dota 2, Counter-Strike en Fortnite. De games zijn redelijk verschillend in inhoud maar hebben een ding gemeen: er zijn gigantische bedragen mee gemengd. Het totaal prijzengeld van Dota is ondertussen al 240 miljoen euro, verdeeld over 4066 spelers.

Die winsten laten fans van esports ook niet koud. “Ik zette al eens geld in op gewone sportweddenschappen. Plots zag ik reclame van esports betting”, zegt de Belgische Robbe, 23 jaar.  “Ik heb het gevoel dat esports voorspelbaarder zijn. Door dezelfde spelletjes te spelen, begrijp ik perfect wat er allemaal gebeurt”, verklaart hij. “Daarnaast volg ik ook enkele esportteams online en probeer ik mij goed te informeren. Je kan gewoon op de winnaar inzetten, maar ook op wie als eerste tien kills haalt in een schietspel. Die spanning maakt het leuker.”

Robbe past perfect in het profiel van een typische esportsgokker. Volgens een Belgisch onderzoek van de KU Leuven is dat een hoogopgeleide, jonge man. Die hebben allemaal uiteenlopende redenen om in te zetten op esports.  Onderzoekers bevraagden 63 Nederlandstaligen die gokken op esports. Daaruit blijkt dat de grootste reden om te gokken op competitief gamen de opwinding is. Ze vinden gokken spannend en voelen adrenaline bij het winnen van een esportsweddenschap. Dat geldt ook voor andere weddenschappen, maar wel een uniekere factor is de intellectuele uitdaging. Spelers gaan op verschillende manieren kennis vergaren en esporters tactisch volgen. Een groot deel gokt ook voor de winst. Sociale erkenning en ontspanning (socialisatie) spelen minder mee voor esportgokkers. Met amotivatie bedoelt het onderzoek ‘gokken zonder echt te weten waarom’.

Niet zonder gevaar

In buurland België is esportsgokken al langer een gevestigde waarde bij gokplatformen. De digitale variant lijkt niet minder risicovol dan traditionele sportweddenschappen. Onderzoeker Michiel Stegen probeert daarom esports en gokken beter in kaart te brengen. “Esports trekken voornamelijk jongeren aan en zo zien we vooral jongeren gokken op esports. Gokbedrijven targeten ze al vanaf jonge leeftijd via reclame, promoties en sponsoring”, verklaart Stegen. “Die trend kan gevaarlijk zijn, zeker voor jongeren, die al kwetsbaarder zijn aan de negatieve gevolgen van gokken.”

Over de auteur