Zijn de Oscars te wit? Diversiteit en vooruitgang bij de Academy Awards

Zijn de Oscars te wit? Diversiteit en vooruitgang bij de Academy Awards

Diversiteit is de afgelopen jaren een belangrijk begrip geworden, zo ook in de filmwereld. De discussie over inclusiviteit in de filmindustrie lijkt van nu, maar het is iets dat al veel langer aan de hand is.

“Er is duidelijke een verband tussen het diversiteitsprobleem in Hollywood en het diversiteitsprobleem binnen de Oscars. Hollywood is decennia lang een witte bedoeling geweest en dat is de afgelopen jaren wel iets veranderd.” Dit verteld Robbert Blokland die al meer dan 20 jaar werkzaam is als filmjournalist.

#OscarsSoWhite

De #OscarsSoWhite begon in 2015, toen gingen namelijk géén één van de Oscars in de top vier acteercategorieën naar mensen van kleur. Ondanks alle aandacht die de hashtag kreeg, gebeurde het in 2016 weer.

Nu wordt net nominatieproces van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences steeds kritischer bekeken. Het gebrek aan acteurs van kleur in het nominatieproces wordt gezien als problematisch, het wordt moeilijker gemaakt om als niet witte acteur erkend te worden.

Diversiteitsprobleem

Voor dit onderzoek is er gekeken naar de Oscarnominaties in de top vier acteercategorieën van de afgelopen 10 jaar, om zo te kijken naar het diversiteitsprobleem van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences met betrekking tot etniciteit.

De kloof tussen het aantal nominaties dat aan witte mensen werd gegeven in vergelijking met mensen van kleur is de afgelopen jaren wel iets kleiner geworden. Maar de Oscars zijn nog overduidelijk een witte bedoeling.

“Je zien nu wel dat er actief verandering komt. Ook omdat er afgelopen jaren zo veel kritiek op was. Toen hebben ze ook het hele systeem om lid te worden van de Oscars veranderd. Er zijn bewust meer jonge mensen gevraagd, mensen van kleur, queer mensen, en ik denk dat je bij de afgelopen Oscars wel kunt zien wat het effect daar van is.” Aldus Blokland.

80,5% van alle nominaties ging naar witte acteurs. Slechts 14% ging naar zwarte genomineerde, 3% naar Latinx acteurs en maar 1% naar Aziatische mensen. Een enorme kloof dus. Ook bij de winnaars is het verschil groot, zo ging er 72,% procent van alle oscars in de acteercategorieën naar witte acteurs. Latinx, Aziatische en acteurs van overige afkomst kwamen niet eens boven de 1%.

Er is de afgelopen jaren vooral een stijging gezien in de nominaties voor zwarte en latino acteurs. Vooral de Aziatische en Midden-Oosterse gemeenschap blijft nog dramatisch achter, maar diversiteit in de Oscars gaat verder dan alleen etniciteit.

Zo schreef Ariana DeBose afgelopen jaar geschiedenis door als eerste Queer vrouw van kleur een Oscar te winnen. De afgelopen jaren zijn er ook stijgingen te zien in het aantal genomineerde queer acteurs en ook mensen met een beperking worden steeds vaker erkend voor hun rol. Hollywood en de Oscars hebben nog een lange weg te gaan, maar er worden zeker stappen gemaakt.

“Hollywood denkt erg eenkennig in geld, en tot Marvels Black Panther was er een soort idee dat het witte publiek niet naar films zou gaan met een diverse cast. Er moet wel actief werk van worden gemaakt. Over 10/20 jaar zien we een heel ander Hollywood, maar het kost wel tijd. Mensen van kleur krijgen een grotere stem in Hollywood, ook de filmmakers die niet hetero zijn, vrouwen en mensen met een beperking zijn veel actiever te zien. Maar het kost echt tijd.”

Over de auteur

Zoë van Leeuwen

toekomstige film recensent.